ČT odhaluje Přísně tajné vraždy

Praha – V úterý večer uvedla Česká televize první díl 42dílného cyklu Přísně tajné vraždy o politicky motivovaných zločinech. Jefim Fištejn provádí diváky labyrintem nikdy nevyjasněných případů z let 1948 až 1989. Odhalovat viníky, jejichž jména měla zůstat zapomenuta, mu mohou pomoci i diváci. Další krátký dokument uvede ČT opět za týden 12. ledna.

První díl nazvaný Odsouzen k sebevraždě se vrátil k osudu studenta Pavla Švandy, který byl v listopadu 1981 nalezen mrtev na dně Macochy. Krátce předtím navštívil Vatikán a byl vyzván k výpovědi o podrobnostech své zahraniční cesty. Dodnes není jasně vyvrácena oficiální verze o sebevraždě, přestože důkazy, profesionální odhady a posudky naznačují jako pravděpodobnější jinou možnost.

Příběh příslušníka RAF Viktora Waidlicha ve druhém díle s názvem Smrt místo zatčení je podle tvůrců ukázkovým případem osudu, o jehož konci bylo dopředu rozhodnuto. Kdyby nebyl Waidlich zabit či donucen k sebevraždě, byl by patrně odsouzen k mnohaletému trestu, nebo dokonce trestu smrti.

Tvůrci o pořadu: S uplynutím promlčecí doby nezaniká u politicky motivovaných vražd spáchaných v době od 25. února 1948 do 29. prosince 1989 trestnost. Známe osudy konkrétních lidí i konkrétních důkazů, neznáme viníky - všichni ti bachaři, vyšetřovatelé, soudci, udavači i mlčící spoluobčané žijí (nebo žili), aniž by za své konání skládali účty. Nechceme rozpoutat žádnou demagogii ani hon na čarodějnice, chceme prostřednictvím tohoto cyklu naplnit úlohu televize veřejné služby při poskytování informací, faktů a vědomostí, které pomohou nezapomenout (!) na naše vlastní nedávné dějiny.

Na přípravě pořadu spolupracuje tvůrčí tým s Úřadem dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Ve velké většině jde o úmrtí, k nimž je sice shromážděno poměrně dost faktů, ale nikdy nebyla věrohodně objasněna a nikdy nebyl potrestán viník. Ať už šlo o šikanu ve vězení, pronásledování tajnou policií, psychický teror nebo zákeřnou ojedinělou akci.

ÚDV do dnešního dne vyšetřil na 740 případů trestných činů spáchaných v letech 1948–1989, u kterých nebylo možné obvinit určitou osobu, buď z důvodu nedostatku důkazů (247 případů), nebo z důvodu úmrtí podezřelé osoby, anebo proto, že se na už dokázaný trestný čin vztahovala jedna z prezidentských amnestií.

Přísně tajné vraždy je možné přehrát také v archivu iVysílání.

  • Jefim Fištejn zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1342/134114.jpg
  • Natáčení cyklu Přísně tajné vraždy zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1342/134115.jpg