Nová scéna začíná z gruntu. Čekají ji změny i Godot

Praha – Dvanáct umývačů oken slaňuje ze střechy Nové scény a leští skleněné obrazovky, kterými je budova obložena – tak vypadá televizní spot, který je součástí projektu Nová scéna Live. Má upozornit na staronový prostor Národního divadla, který byl do konce roku 2009 působištěm Laterny magiky. Od začátku ledna se představuje veřejnosti jako místo otevřenější, rozmanitější a živější.

Laterna magika bude v prostorách Nové scény působit i nadále, pět jejích inscenací – Kouzelný cirkus, Casanova, Graffiti, Rendez-vous a Cocktail 008 – bude tvořit zhruba třetinu programu. Ten se od ledna 2010 rozšíří o další divadelní žánry: činohru, taneční a pohybové divadlo, nový cirkus, alternativní divadlo i site specific projekty.

Jako první se na Novou scénu vrátil soubor baletu, který zde od června 2009 uvádí inscenaci Extrém. Činohra na Nové scéně uvede tři své premiéry, všechny v režii Michala Dočekala. 16. ledna vstoupí do nových prostor Beckettovým Čekáním na Godota, v němž se představí David Prachař, David Matásek, Ondřej Pavelka a Jan Kačer.

Na březen chystá soubor hru Edwarda Bonda Spaseni a na květen inscenaci Co se stalo, když Nora opustila manžela, jejíž autorkou je Elfriede Jelineková. V únoru se na Novou scénu navíc přesune inscenace hry Toma Stopparda Rock'n'roll. Jako poslední vstoupí na Novou scénu opera – první inscenaci tu plánuje uvést v příští divadelní sezoně.

Changing the Face

Slůvko „live“ se Národní divadlo snaží naplnit také zpřístupněním Nové scény veřejnosti téměř po celý den – počínaje novým informačním centrem v přízemí přes divadelní kavárnu ve druhém patře, která bude do provozu uvedena v únoru, až po členité horní foyer, které bude místem pro komorní představení.

Plánují se také happeningy, instalace nebo besedy, ať už v prostorách budovy, nebo na piazzettě. Například na jaře se na Nové scéně uskuteční sympozium věnované architektonickému vývoji této stavby. Bude mu předcházet slavnostní vyhlášení výsledků ideové architektonické soutěže Changing the Face na návrh nové fasády Nové scény.

Vydáno pod