Dějiny udatného českého národa

Praha - Úsměvný a mírně, byť laskavě ironizující má být pohled na české dějiny, který od 2. ledna nabídne animovaný seriál České televize Dějiny udatného českého národa. Cyklus vychází ze stejnojmenné knihy výtvarnice Lucie Seifertové a je určen jak dětem, tak dospělým. Jednotlivé tříminutové díly budou diváci vídat po sto sobotních podvečerů na ČT1.

Vypravěčem Dějin udatného českého národa je Český lev. Lev má k české historii citový vztah, každou historickou osobnost důvěrně znal, proto je jeho komentář subjektivní. Zároveň má tendenci dějiny vlastenecky heroizovat, což je občas v kontrastu s obrazem.

„Poté, co se přes katastrofické vize nakladatelů kniha prosadila na trhu a získala mnoho cen, jsme začali snít o tom, že by z toho mohl být film. Naštěstí nás oslovila Česká televize a my pak vyhledali Pavla Koutského, protože jsme přesvědčeni, že je pro tuto práci úplně nejlepší,“ naznačila začátky filmové realizace Lucie Seifertová v rozhovoru pro ČT24.

„Ona ta kniha si vlastně o zfilmování sama říká, protože její sevřený humor je opravdu skvělý základ. Ovšem pro film bylo zapotřebí z každého příběhu vytáhnout jeho vrchol. Dále na práci bylo moc zajímavé zjištění, jak jsou dějiny stále aktuální a v knižní předloze aktualizace autorky dost hezky odkazovaly ke dnešku,“ vyzdvihl přednosti předlohy režisér animované podoby Pavel Koutský.

Forma kreslené animace spojuje informaci a zábavu v humorné nadsázce. Rozvržení cyklu 100 x 3 minuty je adekvátní obsahovému rozpětí, diváci se vydají na cestu sahající od lovců mamutů až po sametovou revoluci. Cyklus je určený celé rodině, dětem, rodičům i prarodičům a všem, koho zajímá česká historie a rád si ji osvěží za pomoci úsměvné polohy, kterou seriálu dodali jeho tvůrci: Lucie Seifertová (spoluautorka scénářů a výtvarnice), Pavel Koutský (spoluautor scénářů a režisér), Jiří Lábus (hlas lva) a Petr Pancho Prchal (hudba).

  • Dějiny udatného národa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1329/132856.jpg
  • Dějiny udatného národa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1329/132855.jpg