Starostův duch páchne blbostí. Ať žije Heliodromus!

Praha – Kouzelník Heliodromus smažil sněhové koule a krájel vzduch na plátky, ale tak podivné městečko, jako je Bludičkov, ještě neviděl. Se slavnějším Kocourkovem si dvakrát nezadá a věci, které se v něm dějí, jsou stejně jako kocourkovské příběhy víc než jen pohádka. Ne nadarmo se tu čas zastavil za pět minut dvanáct. Poetická groteska Dům U Zlatého úsvitu se strefuje do mocipanského prospěchářství a lidské hlouposti, ale lze se na ni samozřejmě koukat u zbytku vánočního cukroví i jen jako na veselou pohádku o jednom zvláštním městečku.

Dvanáctiletý Ondra žije se svým dědečkem v Domě U Zlatého úsvitu. Nevede se jim bůhvíjak, protože v kase dědečkova knihkupectví to čím dál tím méně cinká. Lidé totiž přestali knížky téměř kupovat, mnohem víc se po vzoru afektované paní starostové zajímají o klobouky, zvláště takové, co vypadají jako bonsaj s krempou.

Když do města přijede jasnovidec Heliodromus, sejdou se na jeho představení v místním hostinci všichni vážení měšťané, včetně starosty, který je k pochybným kejklům nějakého kočovníka dost skeptický. Paní starostová je ale náramně zvědavá na vyložení své budoucnosti a nakonec ani její choť nelituje ztraceného večera. Heliodromus jí totiž prozradí, že si otevře obchod s klobouky v domě, kde slunce vychází po celý den.

K uskutečnění plánu starostovým nahraje smrt Ondrova dědečka a ostatní už pomůžou sami popostrčit. Naštěstí je tu ale stále Heliodromus, který svá kouzla nevyužívá jenom ke svádění bludičkovských paniček. Společně s dcerou Adélkou pomůžou Ondrovi vytrestat hamižného starostu i jeho patolízalské radní.

Heliodromovi totiž nejsou svaté žádné obecní zákazy, jako „zákaz smíchu, chechotu a oplzlosti“, a už vůbec ne „zákaz používání pumpy bez koncesionářských poplatků“. Má legraci z Kremrolína, psíka paní starostové, i ze psích deček pana starosty a vůbec se nerozpakuje místní muže zákona odhalit před půlkou města až na jégrovky. 

Leckde už byl a leccos viděl, takže žádný div, že svá slova prošpikovává odkazy na Kunderu, Pierra de Coubertina nebo Kanta (jejich odkrývání je tedy hrou spíš pro dospělé diváky). Koneckonců vzájemné nepřátelství s bludičkovskými úředníky začne nevinným žertem, kterým ignoruje zákaz vstupu kouzelníků do města: „Bez kouzel nelze žít. Starostův duch páchne blbostí. Ať žije Heliodromus!“

Autorem scénáře k Domu U Zlatého úsvitu je Václav Holanec, režie se ujal Pavel Jandourek. Do hlavních rolí obsadil Vladimíra Javorského, Igora Bareše, Lindu Rybovou, Pavla Zedníčka, Ivu Janžurovou, Josefa Somra nebo Miroslava Táborského. Dětské role Ondry a Adélky svěřil Štěpánu Krtičkovi a Petře Šimberové. Pohádka se natáčela v červnu 2009 v Telči a okolí a také v městečku Třešť na Vysočině.

Vydáno pod