Vánoční inspirace – tradiční lidové ozdoby Na Slupi

Praha - Loňskou vůni vánočního cukroví letos na tradiční vánoční výstavě v pražské Botanické zahradě Na Slupi vystřídaly lidové vánoční ozdoby. Ty klasické skleněné nebo plastikové byste tu hledali marně. Zato těch tradičních – pro většinu vlastně spíše netradičních – je tu požehnaně a mohou posloužit klidně i jako inspirace pro trochu jiné ozdobení stromečku a zpestření domácí vánoční pohody. Ta samozřejmě na výstavě nechybí ani letos – a je jejím hlavním trumfem už třicet let, po něž se vánoční expozice Petra Herynka v Praze konají.

Už u vchodu navodí atmosféru dávných časů starý kavárenský gramofon. Ten pod známým logem pejska pozorně poslouchajícího hlas svého pána vítá přehráváním starých vinylových desek návštěvníky, kteří tuto neděli měli vstup zdarma, pokud přinesli alespoň dvě vánoční ozdoby. Že se blíží Štědrý den, připomene hned za gramofonem Jeruzalém – skutečný předchůdce adventního kalendáře, který se vyráběl v protestantských rodinách.

Ozdoby prezentované na výstavě jsou originální, některé z exponátů jsou vystaveny dokonce vůbec poprvé – jako například dekorace ze sisalu, juty nebo lýka. Vedle nich tu jsou lidové ozdoby paličkované, háčkované, z třešňových pecek, ořechových skořápek nebo dýňových semínek, keramiky, perníku a papíru.

Jitka Vysekalová a Petr Herynek v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Malé návštěvníky jistě potěší exponát Devatero pohádek, zobrazující papírové figurky postav ze známých pohádek, ty starší se zase pousmějí nad vtipnými džbánečky ze zátek od šampusu nebo papírovými kytarami. Milovníci vánočního cukroví nepřijdou zkrátka ani letos: Staré formičky na cukroví střídají sněhoví secesní andílci nebo ukázky toho, co všechno se kromě srdíček dá udělat z perníku – vedle chaloupek a betlémů třeba i pantofle.

Asi největším unikátem na výstavě jsou staré ozdoby z Rakouska-Uherska, pod jakými čekali na dárky pod stromečkem naši pradědečkové a prababičky. A právě tento exponát jako by předznamenal další ročník výstavy, která pod názvem Dárky od Ježíška začíná příští rok v listopadu. Vrátí návštěvníky o stovku let zpět a připomeneme staré hračky z polínek, hadrové i jiné panenky, kuchyňky a pokojíčky, postýlky, kočárky, medvídky, kašpárky, mechanické hračky, vojáčky, loutky a knížky.

Ta letošní výstava se koná do 3. ledna denně od 10:00 do 17:00 (na Vánoce a na Silvestra do 16:00) ve výstavním skleníku Botanické zahrady UK v Praze Na Slupi.