Weissenstein aneb jak se existenciální drama mění v existenční

Praha – V jednom z nejlepších pražských divadel v Divadle Komedie má dnes premiéru opět originální inscenace. Pod názvem Weissenstein se skrývá dramatizace povídky Johannese Urzidila, vrstevníka a souputníka Franze Kafky či Maxe Broda. Divadlo Komedie se systematicky snaží pracovat s naší historií a odkrývat někdy neprávem zapomenuté souvislosti. Johannes Urzidil patří do dramaturgie divadla, která se věnuje středoevropské literatuře a odhalování zapomenutých jmen či jejich děl. Několikrát oceněné Divadlo Komedie však zároveň s uvedením nového představení upozorňuje na fakt, že premiéra se díky kulturní politice města Prahy může rychle změnit na derniéru.

„Johannes Urzidil není jediný, kdo o Weissensteinovi psal, to učinil i například Werfel, protože tento muž zapadá do sféry zatracenců a vyděděnců, kteří naplňují meziválečné období otázkami o přijetí vlastního osudu, vlastní viny. Weissenstein je na jedné straně reálná postava, ale také je to typická existencionální postava meziválečné literatury,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 režisér a autor dramatizace David Jařab.

Inscenátoři o představení:

„Příběh muže, na kterého se usmálo neštěstí. Příběh muže s velkou hlavou, malým sebevědomím, velkým pocitem viny, malou schopností přijímat štěstí, velkou tendencí potkávat smůlu a malou vůlí k životu. Weissensteinův život by mohl být nakonec docela hezký, kdyby nebyl jedním velkým provizoriem, nekončícím dokonce ani smrtí. Hrob Karla Weissensteina na Malvazinkách se nepodařilo dohledat. Někde u zdi tam ale stále leží. Nemá kámen, nemá jméno. Kafka, Werfel, Urzidil – tihle Pražští Němci! O ztracených existencích umí vyprávět, že by jim to mohl leckdo závidět.“

Paradoxní je, že teprve až v den premiéry, 17. prosince, se Divadlo Komedie dozví, zda mu byl přidělen grant na příští 4 roky či ne a tedy, zda bude dále existovat. Podle Jařaba však problematika nynějšího finančního zajištění divadel nespočívá ani tak na částce, ale na faktu, že ve smlouvách je divadelní sezóna ukončena s koncem kalendářního roku, přičemž divadelní sezóna se počítá od září do června. Díky tomuto chybnému faktu dochází k financování na poslední chvíli, bez potřebného půlročního předstihu. „My si nic nenárokujeme, jen to, abychom se včas dozvěděli, jak na tom budeme, abychom na to mohli nějakým způsobem reagovat,“ upřesnil kačab. Na jeho připomínky radní Milan Richter reagoval s tím, že je potřeba smlouvy s ohledem na specifiku divadelní sezóny přepracovat.

„Problematika financování divadel je velmi složitá. Ale rád bych upozornil, že Divadlo Komedie pravidelně čerpá granty a v této souvislosti je třeba říct, že nelze čerpat finance před schválením rozpočtu na rok 2010. Jakmile bude schválen rozpočet, okamžitě budou rozděleny čtyřleté granty. Co se týká objemu finančních prostředků, já si Divadla Komedie velice vážím, ale grantová komise to zkrátka vyčíslila takto a na další čtyřleté období přidělila divadlu 59 milionů korun. Jen pro upřesnění v minulosti dostávalo toto divadlo 12 milionů korun na rok, navíc tyto peníze nejsou nárokové, je to pouze vůle odborníků a zastupitelstva kolik financí přidělí,“ informoval radní Milan Richter.

  • Weissenstein autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1308/130773.jpg
  • Weissenstein autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1308/130772.jpg
  • Na představení Divadla Komedie Weissenstein spolupracuje i Lenka Dusilová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1308/130752.jpg