Bigbít se vrací

Praha – Po deseti letech mají diváci opět možnost zhlédnout dokumentární cyklus, který mapuje historii československé rockové hudby. 42dílný seriál Bigbít zachycuje vývoj od poloviny padesátých let až do sametové revoluce. Dobové archivní materiály doplňují výpovědi hudebních osobností, které vzpomínají na hudební začátky své i svých kolegů. První díl, který uvede ČT1 dnes ve 22:55, se snaží odpovědět na otázku, kdo byl praotcem československého bigbítu.

„Práce na dokumentu měla několik etap. Ta první, sběr materiálu, trvala několik let. Garant projektu Radim Hladík tenkrát z obrazovky vyzýval majitele různých dokumentů, aby se ozývali. Zároveň jsme využívali archiv České televize, Krátkého filmu a dalších zdrojů. Nejvíce vše ale stálo na příspěvcích hudebníků a sběratelů, kteří nám poskytovali informace, protože bigbít žádné instituce ani média nemapovaly,“ vzpomíná na mravenčí práci, která projektu předcházela, publicista a muzikolog Aleš Opekar.

V druhé etapě bylo nutné nasbíraný materiál roztřídit. „Bylo to těžké,“ přiznává Opekar, „původně mělo být dílů dvanáct, ale brzy vyšlo najevo, že je škoda devadesát procent nasbíraného materiálu vyhodit do koše, takže nakonec vzniklo 42 hodinových dílů.“

Opekar se podílel jako odborný poradce na první řadě cyklu, která mapovala bigbít od roku 1965 do roku 1973. Režisérem byl Zdeněk Suchý, druhou řadu, pojednávající o období 70. a 80. let, připravil režisér Václav Křístek a poradní hlas měl Vojtěch Lindaur.

Tvůrcům se podařilo získat do dokumentu výpovědi mnoha osobností hudebního světa, mnozí z nich se reprizování cyklu už nedožili – Miki Volek, Jeňýk Pacák, Jiří Brabec, Miloslav Šimek, Karel Černoch, Petr i Pavel Novák. „Je dobré, že jsou zaznamenáni nejen ve sporých dobových dokumentech, ale i v rozhovoru před deseti patnácti lety, že mohli zavzpomínat a podělit se o to, co vědí,“ domnívá se Opekar.

Více o Bigbítu i bigbítu se dozvíte na webovém speciálu.