ČT umíchala Landův lektvar lásky

Brno - V brněnském Národním divadle měla loni na podzim premiéru hra Daniela Landy Tajemství Zlatého Draka. Dokumentární film, který uvidí diváci České televize dnes na ČT2 od 20:00, nehodnotí představení z hlediska umělecké kvality, ale chce zachytit portrét umělce Daniela Landy. Snímek Eriky Hníkové a Richarda Komárka s názvem Landův lektvar lásky vznikl v Centru publicistiky a dokumentu brněnského studia ČT.

Tvůrci se snaží prozkoumat Landovu proměnu od „skinheadského barda“, kterým byl na počátku 90. let, až po současnost, kdy spoluzakládá tzv. Legii Zlatého Draka. Dřímá v něm, kromě nezměrné energie, hrozba pramenící z jeho temné minulosti, nebo už je jen „hvězdičkou showbyznysu“, ptají se dokumentaristé.

„Myšlenkou natočit takový dokument jsme se zabývali již od chvíle, kdy jsme se dozvěděli, že představení má v Národním divadle vzniknout,“ prozradil jeden z autorské dvojice Richard Komárek. „Velkou měrou k tomu přispěly i velmi vyhraněné, někdy až hysterické reakce médií, způsobené účastí Daniela Landy na tomto projektu. Chtěli jsme se na celou problematiku podívat kriticky, z trochu většího nadhledu,“ dodává.

Česká televize dokument Landův lektvar lásky uvede v repríze 12. prosince v 11:00 na ČT2. Zařazen bude také do archivu iVysílání.

Daniel Landa v představení Tajemství Zlatého draka
Zdroj: ČT24/Národní divadlo Brno