Pražské jaro 2010 začne pod taktovkou Jakuba Hrůši

Praha - O prolog hudebního festivalu Pražské jaro 2010 se v neděli 9. května postarají English Baroque Soloists a londýnský Monteverdi Choir pod taktovkou Sira Johna Eliota Gardinera. Zahrají Bachovu Mši h moll. Zahajovací koncerty se Smetanovou Mou vlastí byly svěřeny Pražské komorní filharmonii s jejím novým šéfdirigentem Jakubem Hrůšou. Prodej vstupenek na 65. ročník, který se koná od 12. května do 4. června 2010, bude zahájen 14. prosince 2009.

Pražské jaro bude příští rok ve znamení pokračujících oslav Bohuslava Martinů a současně jím bude zahájena pocta Gustavu Mahlerovi u příležitosti jeho 150. výročí narození. Připomenuto bude také 200. výročí narození skladatele Fryderyka Chopina. Zatímco letošní ročník nabídl zejména pěvecké hvězdy, příští rok Praha přivítá slavné pianisty.

Někteří hudebníci přijedou na Pražské jaro poprvé…

Poprvé v České republice stane za pultem České filharmonie jednaosmdesátiletý Maestro André Previn, který se předtím představí také jako sólista v Mozartově Klavírním kvintetu Es dur a společně s americkým klarinetistou Thomasem Martinem ve světové premiéře vlastní klarinetové sonáty.

Mezi umělci, kteří vystoupí na Pražském jaru rovněž poprvé, figurují například světoznámá mezzosopranistka Olga Borodina a čtyřiasedmdesátiletý „král klezmeru“, v Argentině narozený Giora Feidman, který nahrál soundtrack k oscarovému filmu Schindlerův seznam. Se Státní filharmonií Košice zahraje Mozartův klarinetový koncert a uvede českou premiéru pro něho zkomponovaného Koncertu pro Gioru v USA žijícího slovenského skladatele a dirigenta Petera Breinera.

… jiní se vrací

Naopak na festivalové pódium se vrátí osvědčená sestava britského ansámblu The Academy of St. Martin in the Fields s americkým klavíristou Murrayem Perahiou. Perahiův nástrojový kolega Emanuel Ax přednese s Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin Brahmsův Klavírní koncert č. 2 na závěrečném koncertě v Obecním domě. Posluchači se mohou opět těšit na „královnu houslí“ Anne-Sophii Mutter, která uvede tentokráte houslový koncert téhož skladatele. Jiné pojetí houslového umění předvede excentrický Nigel Kennedy se svým Jazz Quintetem.

Po pětileté přestávce přijede znovu indická kráska ale především virtuoska na sitár Anoushka Shankar. Výjimečnou událostí bude rovněž další návštěva pětaosmdesátiletého dirigenta Pierra Bouleze s jeho slavným pařížským Ensemble intercontemporain.

Pokračovat bude i soutěžní část festivalu. Pro následující ročníky soutěže Pražského jara jsou plánována klání v oborech housle a trubka pro rok 2010 a klavír a trombon pro rok 2011. Kompletní program 65. ročníku