Evropské město kultury 2015: Plzeň nebo Ostrava

Praha – O titul Evropské hlavní město kultury v roce 2015 se utkají Plzeň a Ostrava. Třetí z měst, Hradec Králové, který se o nominaci také ucházel, z výběru vypadlo. Kandidaturu zvažovalo před prvním kolem také Brno, nakonec si ji ale kvůli nákladnosti rozmyslelo. Porotci v čele s předsedou Sirem Robertem Scottem se v Praze sešli 7. a 8. prosince, aby se seznámili s přihláškami a vyslechli si prezentaci každého ze tří kandidátských měst. O vítězi za českou stranu se rozhodne ve druhém, závěrečném kole.

V mezidobí mezi prvním a druhým kolem budou mít města prostor k doplnění přihlášek v souladu s doporučeními panelu porotců a k podrobnějšímu rozpracování projektů. Porotci města v užším výběru navštíví na jaře 2010. Svůj návrh českého zástupce předloží do konce roku 2010 Evropské komisi, veřejně by měl být vítěz oznámen na jaře následujícího roku.

Členové panelu porotců musí být nezávislí odborníci, kteří nestojí v konfliktu zájmu ve vztahu k městům. Panel čítá 13 osob, z nichž sedm je jmenováno evropskými institucemi a šest českým ministrem kultury. To jmenovalo scenáristu a fotografa Jaroslava Kořána, historičku umění Elišku Fučíkovou, bývalou ředitelku Francouzského institutu Olgu Poivre d'Arvor, ředitelku Divadelního ústavu Praha Pavlu Petrovou, ředitele festivalu Pražské jaro Romana Bělora a ředitele Národního muzea Michala Lukeše.

Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 bude jmenováno jedno české a jedno belgické město. O belgickém nositeli titulu je už rozhodnuto, bude jím valonské město Mons, které bylo jediným kandidátem tamní soutěže.

Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu plzeňského magistrátu:

„Pravidla neříkala, zda postoupí jedno, dvě nebo tři města. Komise měla pustit dál města, která pochopila, o čem projekt je a jejichž projekty mají potenciál. Pro nás je to nyní obrovská výzva a je dobře, že postupují dvě města.“

Čestmír Kopecký, ředitel ostravského projektu:

„Dnešní rozhodnutí porotců nás utvrdilo v tom, že jsme projekt zpracovali správně a že v nastaveném kurzu máme pokračovat. Nemůžeme se ale dnes příliš radovat, protože Ostrava si zasluhuje nejen postup, ale i vítězství.“

Prestižní titul Evropské hlavní město kultury v minulosti obdržela města jako Florencie, Amsterodam, Dublin, Madrid, Stockholm, Brusel, Graz nebo Stavanger. Poprvé byl titul udělen již v roce 1985 řeckým Aténám. V roce 2000 se titulem pyšnila i Praha. V příštím roce bude Evropským hlavním městem rakouský Linz a litevský Vilnius.

Mezinárodní projekt Evropské hlavní město kultury byl založen roku 1985 z iniciativy řecké ministryně kultury Meliny Mercouri. V letech 1985 až 1999 bylo každoročně držitelem titulu pouze jedno město, od roku 2000 získávají tento prestižní titul města dvě, jedno ze staré a jedno z nové členské země EU.

Přečtěte si více o kandidátech i soutěži:

  • Pečeť města Plzně zdroj: www.plzen.eu http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1290/128905.jpg
  • Ostravská radnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/471/47020.jpg