Faust v podání baletu ND zavede diváky i do plynových komor

Praha - Faust jako oběť 20. století, zaprodanec totalitních systémů, hrubosti a nízkosti, se představuje ve stejnojmenné novince baletu Národního divadla Praha, která bude mít dnes premiéru ve Stavovském divadle. Autoři Libor Vaculík a Zdeněk Prokeš zasadili známý příběh pokušení a podlehnutí do doby od roku 1933 do 50. let. Režijně precizně připravená inscenace, která je více výpravným tanečním dramatem než baletem, sugestivně připomíná hrůznost nacismu i komunismu a chování davů, které společně dokáží zahubit i hlubokou, čistou lásku.

"Náš Faust přesahuje svou dobu a stává se postavou posledního století - století plného totalitních zkušeností, konzumní štvanice, sobeckého individualismu, hrubé zábavy, mělkých názorů, nabubřelých ambic po světovládě a ponížené, do stáda zkřivené pozice společnosti,„ říká dramaturg ND Václav Janeček. “Lákala mě politická sága od roku 1933. Mohli jsme v ní bourat Berlínskou zeď, ale to bychom v divadle byli o dvě hodiny déle," dodává choreograf a režisér Libor Vaculík o více než dvouhodinovém představení.

Hlavní hrdina Feustel je stárnoucím kabaretním umělcem, smutným klaunem, o kterého už nikdo nejeví zájem. Mefistoteles, který vystupuje jako Mentes, mu nabízí dohodu a Feustel s ním v období nastupujícího fašismu podepisuje smlouvu, která mu zaručuje mládí, úspěch a s ním spojené rozkoše. Mentes pak vystupuje jako Hitler, Stalin, důstojník SS i židovský krejčí. Feustel přijde o to nejcennější, co kdy měl - milovanou Gretchen.

Choreograf Libor Vaculík zvolil stejně jako ve svých předchozích inscenacích pro ND (Isadora, Mauglí, Někdo to rád… aj.) srozumitelný pohybový jazyk, který má schopnost vyprávět realisticky příběh se všemi podrobnostmi širokému publiku a vyvolat v něm intenzivní zážitek. Důležitou roli hraje hudba, která je tvořena výběrem děl Igora Stravinského, Dmitrije Šostakoviče, Johna Williamse (Schindlerův seznam), Petra Maláska a tradičních řidovských písní. Za pozornost stojí rovněž kostýmy z ruky Romana Šolce, u nichž překvapuje vynalézavost autora (jsou jedním z mála prvků, které představení občas odlehčí).

Hlavní role byly ve třech obsazeních svěřeny Adéle Pollertové, Zuzaně Susové, Editě Raušerové, Alexandru Katsapovovi, Jiřímu Kodymovi, Petru Strnadovi, Richardu Kročilovi a Viktoru Konvalinkovi. V roli Mentese se objeví i šéf souboru Petr Zuska.

Libor Vaculík se s faustovským tématem setkal již před 22 lety při choreografii Valpuržiny noci (opera Faust a Markéta) v ND Brno a ve Slovenském národním divadle v roce 1989. V roce 1992 vytvořil na Berliozovu hudbu choreografii, režii a libreto k inscenaci Mr. Faust pro maďarský Ballet Györ. Ve Stavovském divadle bude Faust k vidění po dnešní a nedělní premiéře 8. a 9. prosince a dále v únoru, březnu, dubnu a červnu 2010.

  • Faust autor: Hana Smejkalová, zdroj: ND http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1282/128166.jpg
  • Faust autor: Hana Smejkalová, zdroj: ND http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1282/128163.jpg
  • Faust autor: Pavel Hejný, zdroj: ND http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1282/128159.jpg