Lucerna, „největší a nejpřednější podnik“, promítá sto let

Praha – Přesně před sto lety, v pátek 3. prosince 1909, se v pražském biu Lucerna uskutečnilo první kinematografické představení. Co tenkrát první diváci sledovali poté, co se rozhrnula opona před filmovým plátnem, se neví, ví se ale, že v začátcích kina lákaly poutače k návštěvě „nejpřednějšího a největšího podniku v Rakousku“. Dnes by na nich mohlo být napsáno „nejstarší kino se stálým provozem v Česku“. Stoleté výročí slaví Lucerna téměř po celý rok a oslavy vyvrcholí dnešním dnem – jak jinak než promítáním.

V pravé poledne budou moci diváci zdarma zhlédnout nejúspěšnější snímek kina Lucerna loňského roku – filmový muzikál Mamma Mia!, ve dvě odpoledne pak životopisný snímek Edith Piaf, který se zčásti natáčel v prostorách kina. Na večer je přichystána projekce pro zvané, kteří si sami vyberou ze tří nabízených titulů. Volit mohou mezi debutem českého režiséra Tomáše Mašína Tři sezony v pekle a dvěma francouzskými snímky - Galimatyáš od tvůrce proslulé Amélie z Montmartru Jeana-Pierra Jeuneta a Mikulášovy patálie režiséra Laurenta Tirarda.

S oslavami jubilea začala Lucerna koncem května koncertem Pražského jara, kdy byl promítnut klenot české a československé kinematografie, Machatého Erotikon, za doprovodu hudebníků FOK a pod taktovkou Mária Klemense. Po letní přestávce oslavy pokračovaly Přehlídkou filmů ke 100. výročí, která obsahuje deset titulů. Zastupují uplynulé dekády až po současnost a jsou vybrány tak, aby měly s Lucernou vždy něco společného.

Rozhovor s Bedřichem Němcem a Dagmar Havlovou (zdroj: ČT24)

Poslední představení se uskuteční v neděli 6. prosince. Návštěvníci uvidí Menzelův sním Obsluhoval jsem anglického krále, který v přehlídce reprezentuje nové tisíciletí. Jubilejní promítací program doprovází v prostorách kavárny Lucerna výstava dobových plakátů a fotografíí z českých filmů. Trvá do konce roku.

Stoprvní sezonu zahájí v Lucerně několik premiér, nejočekávanější z nich je zřejmě snímek Jana Hřebejka a Petra Jarchovského s názvem Kawasakiho růže. Do široké distribuce vstoupí až v polovině ledna příštího roku, ale tři vybraná kina v České republice ho uvedou už před Vánoci. Jedním z nich je i Lucerna.

Kino Lucerna je součástí rozsáhlého komplexu domů Paláce Lucerna, jež postupně vznikaly v letech 1907 až 1921. Projekt vypracoval a zrealizoval dědeček Václava a Ivana Havlových, stavitel Vácslav Havel, ve spolupráci s architektem Stanislavem Bechyněm. Kino s jedním sálem bylo postaveno v roce 1909 v kombinaci renesančních stylů a art nouveau s více než 500 sedadly.

S prostorem se původně počítalo jako s experimentální scénou Národního divadla, ale odehrálo se zde sotva jedno představení. Jako jedno z prvních kin v Praze uváděla Lucerna zvukové filmy - tím prvním byla v srpnu 1929 Loď komediantů. V roce 1931 se tu odehrálo i první představení českého zvukového filmu Obrácení Ferdyše Pištory.