Sherlock Holmes od A. C. Doyla i ze Čtyřlístku je volně ke stažení

Praha – Milovníci záhad, tajuplných příběhů a geniálně vyřešených detektivních zápletek dostávají 26. listopadu v předstihu dárek k Vánocům: Městská knihovna v Praze zpřístupnila volně ke stažení kompletní příběhy detektiva Sherlocka Holmese, které napsal Sir Arthur Conan Doyle na přelomu 19. a 20. století. Jde celkem o padesát šest kratších povídek a čtyři romány, které jinak v knižní podobě tvoří pět silných svazků s celkem 1 711 stránkami.

„Jde o unikátní projekt, neboť se nám ve většině případů podařilo získat práva na nejkvalitnější překlady ze 70. let minulého století, které tehdy vznikly díky úsilí překladatele a spisovatele Jana Zábrany,“ uvádí koordinátorka webových projektů Městské knihovny v Praze Kateřina Bajo. Texty je možné si stáhnout nejen v klasických formátech pdf, rtf, txt, ale i ve speciálních verzích pro mobilní telefony a čtečky. Kromě dalších informací navíc na uvedených stránkách čtenáři najdou postupně všech dvacet osm dílů komiksu se Sherlockem Holmesem z časopisu Čtyřlístek v původní grafické podobě.

Městská knihovna v Praze navazuje na zpřístupnění díla Boženy Němcové a Karla Čapka, za nějž knihovna získala letos Cenu Ministerstva kultury Knihovna roku 2009 v kategorii „Významný počin v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb“. Stránky s Karlem Čapkem dosud navštívilo přes 150 000 lidí, jedna kniha byla v průměru stažena 8 000x. Nejstahovanějšími tituly jsou Dášenka či Bílá nemoc.

„Cílem projektů je jak podpora návštěvnosti Městské knihovny, stránky jsou provázány s katalogy a dalšími díly z našich fondů, tak i čtenářství obecně,“ vysvětluje Kateřina Bajo.

Čtyřlístek / Sherlock Holmes
Zdroj: ČT24/ArsMarketing