Ivan Vosecký představil a vysvětlil své dosavadní dílo

Praha – Výtvarník Ivan Vosecký byl druhým přednášejícím zimního cyklu veřejných přednášek Středy na AVU. Vosecký patří ke kultovním autorům střední generace, zabývá se instalacemi, obrazy, fotkami. Absolvent AVU, vystudovaný architekt a hudebník představil na půdě akademie svou tvorbu a promluvil i o české výtvarné scéně současnosti. Přednášku si zde můžete přehrát, najdete ji rovněž v archivu iVysílání.

„Malíř Ivan Vosecký působí dojmem, že svoje umění dělá tak samozřejmě, jako když mluví nebo spí. Přitom jsou jeho práce velmi závažné a řeší základní lidské otázky, ať už se týkají Boha, lásky, politiky, ekologie, nebo drog. Vypadá, jako by chtěl spasit svět, ale možná je to jen spekulace bytostně současného a vědomého umělce. Jeho upřímnost je ale natolik přesvědčivá a jeho komunikace s diváky natolik přímá, že nelze než Voseckému uvěřit, že je Don Quijote mezi umělci a tím riskuje i to, že bude směšný. Do této doby jako by se nehodil, a přesto se pokouší vzbudit špatné svědomí světa mekdonaldů a ozónových děr,“ píše se o Voseckém na jeho stránkách.

Středy na AVU - Ivan Vosecký (zdroj: ČT24)

Ivan Vosecký (* 1963) vystudoval ČVUT a poté pražskou AVU, kde pracoval postupně v ateliéru intermediální tvorby Milana Knížáka, ateliéru videotvorby Michala Bielického, ateliéru konceptuální tvorby Miloše Šejna, ateliéru konceptuální malby Jiřího Davida a nakonec diplomoval v ateliéru malby u Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy.

Po ukončení studia architektury odjel v roce 1989 do Londýna, kde pracoval v architektonické kanceláři Chassay Architects. V roce 1999 začal pracovat ve filmovém průmyslu, nejdříve jako kreslič a posléze jako malíř-patinér. Zúčastnil se natáčení a přípravy filmů From hell, Blade 2, Liga gentlemanů, Vetřelec versus Predátor, Šanghajští rytíři, Bathory, Mazaný Filip nebo Tobruk.

Středy na AVU. Přednáškový cyklus pořádaný Vědecko-výzkumným pracovištěm Akademie výtvarných umění představuje v zimním semestru 2009/2010 umělce tří generací: od nejmladších finalistů prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého, přes Ivana Voseckého (1963) po Ivana Kafku  (1952). Na přednášku posledního z nich se můžete těšit 9. prosince.

Vydáno pod