Čeští diváci mohli okusit Mikulášovy patálie

Praha – V rámci dvanáctého ročníku festivalu francouzského filmu byl v české předpremiéře uveden snímek Mikulášovy patálie. Filmovou adaptaci oblíbené dětské knížky tvůrců Reného Goscinnyho a Jeana-Jacquese Sempého o partě kamarádů Mikuláše - Celestýna, Vendelína, Kryšpína a Fridolína, uvedl v Praze režisér Laurent Tirard. Do oficiální distribuce půjdou humorné příhody a lumpárny party kluků 10. prosince.

I filmový hrdina má milující rodiče a oblíbenou partu. Zápletka snímku se točí kolem nového bratříčka. Mikuláš se bojí, aby ho kvůli němu rodiče nenechali v hlubokém lese jako Jeníčka a Mařenku, a tak vymýšlí nejrůznější fígly, jak si je udržet.

„Knížky Mikulášových příhod jsou krátké historky, a tak jsme pro celovečerní film museli vymyslet vlastní scénář. Do něj jsme pak vybrali původní skeče, scény a hlavně dnes už legendární hlášky, které máme rádi,“ uvedl Tirard.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Rodinná komedie Mikulášovy patálie je prvním hraným filmem o malém Mikulášovi, s jehož příběhy vyrůstaly od sedmdesátých let i generace českých dětí. „Jde o univerzální obraz klukovského světa s jeho trapasy a šarvátkami, který je navíc vyprávěn s velkým nadhledem a vtipně, takže se k němu rádi vracejí jak dospělí, kteří ho četli dříve, tak současné děti,“ řekl Radovan Suk ze společnosti Albatros Media.

Mikulášovy patálie s rozpočtem víc než 560 milionů korun vidělo za dva měsíce ve Francii přes dva miliony lidí. Z jedenáctiletého Maxima Godarta, kterého pro roli Mikuláše režisér na castingu vybral z 800 adeptů, udělal dětskou filmovou hvězdu.

Mikulášovy patálie
Zdroj: ČT24/www.lepetitnicolas-lefilm.com