Protektor oslovil Ameriku a z Denveru odjíždí s cenou

Denver (USA) – Český film Protektor režiséra Marka Najbrta obdržel na dvaatřicátém ročníku amerického Starz Film Festivalu Cenu Krzysztofa Kieslowského za nejlepší hraný film. Na produkci snímku odehrávajícího se v protektorátní Praze se podílela také Česká televize. V Denveru ocenění osobně převzal šéfproducent ČT Jaroslav Kučera.

Protektor líčí manželství, které se po okupaci Československa v roce 1939 ukáže jako rasově smíšené - rozhlasového redaktora a jeho židovské manželky. Výtvarně výrazný film vrcholí po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha zápletkou kolem kola jednoho z atentátníků. Hlavní role zahráli Jana Plodková a Marek Daniel.

Českou premiéru měl snímek 24. září, světu se představil na Londýnském filmovém festivalu 28. října. Česká filmová a televizní akademie film také za Českou republiku nominovala na Oskara; podle ředitele ČFTA Petra Vachlera je jako ušitý na míru hollywoodským zvyklostem. „Válka, Němci, Židé - právě tento model, až na Vesničku mou střediskovou a Kolju, otevíral Čechům brány k nominacím na Oscara. Poctu nejvyšší získaly Ostře sledované vlaky, nominovány byly snímky Musíme si pomáhat či Želary,“ uvedl Vachler.

Cenu polského režiséra Krzysztofa Kieslowského, který byl jedním z hlavních hostů festivalu v letech 1989 a 1994, uděluje porota od roku 1996 ve spolupráci s polským velvyslanectvím a vdovou po slavném filmaři. Denverský festival tak navazuje na tradici zájmu o východoevropskou filmografii. Ocenění získává film, který odráží Kieslowského filmové cítění.

Tvůrci filmu Protektor
Zdroj: ČT24/MFF Karlovy Vary