Obludárium - fousaté ženy a jiné hříčky přírody opět v Česku

Praha - Úspěšná incenace Divadla bratří Formanů Obludárium se na deset večerů vrací ze zahraničních štací do České republiky. Od 22. listopadu do 4. prosince se ve speciálním dvoupatrovém stanu u Břevnovského kláštera uskuteční deset repríz mezinárodně ceněného představení ze „záhadného světa oblud“. Publikum zavede do světa kabaretů, cirkusů, němých filmových grotesek, potulných komediantů, loutkářů, barových tanečnic, drzých pouťových vyvolávačů i lidí poznamenaných anomáliemi a deformacemi.

Představení je založeno na volném sledu čísel, výtvarně a herecky působivých okamžiků a drobných příběhů, spojených humorem a jednotným tématem, jímž je kabaretní atmosféra a netradiční prostor. Propojuje oblasti, které Formany lákají svobodou pohybovat se na hraně mezi „pokleslým žánrem“ a tím, čemu se vznešeně a vážně říká „divadelní umění“.

Světovou premiéru mělo Obludárium v listopadu 2007 ve Francii - představení vzniklo s podporou Národního divadla v Bretani a od jara 2008 putuje Evropou. Od té doby zvítězilo v soutěži o Cenu Alfréda Radoka a stalo se inscenací roku 2008 i v anketě čtrnáctideníku Divadelní noviny. Dalším uznáním byla prestižní loutkářská cena Erik určená nejinspirativnější a nejpodnětnější inscenaci sezony.

Rozhovor s Petrem Formanem a třemi českými hlavami (zdroj: ČT24)

Život, osud či Bůh obdařil některé lidi krásou, šarmem a oslnivostí. Takto vybaveni ovlivňují a mnohdy i řídí náš vkus, zatímco jiní, k nimž osud nebyl tak milostivý a stali se hříčkou přírody, musí o přízeň bojovat. Někteří ve svém smutku zahynou nebo si sami vezmou život. Jiní se však rozhodnou se svým osudem bojovat a vydobýt si úctu či obdiv nebo alespoň malé místo mezi námi.

Jsou oškliví, nebo dokonce zrůdní. Děti se jich bojí a dospělí se jim vyhýbají. Je snadné rozpoznat jejich slabá místa, protože je nemohou skrýt. Nosí je s sebou navždy. Svojí zrůdností nebo odlišností nás dráždí. Nechceme je vidět, a přesto když stojí proti nám, od nich nedokážeme odtrhnout zrak. Zbavují nás klidu, provokují naše smysly a berou nám iluze, že svět je krásný, protože připomínají, že v něm existuje také zoufalství a slabost. Bojíme se jich a možná proto jim často přidáváme další rány, přestože se nad jejich osudem sami tak rádi dojímáme… a právě jim tento večer patří.

Představení: 22., 23., 25., 26., 28., 29. a 30. listopadu, 2., 3. a 4. prosince 2009, vždy od 19 hodin, park u Břevnovského kláštera, Praha 6; předprodej vstupenk v pokladně Divadla v Celetné - „prostor je limitován, tak jako my všichni jsme limitováni“.