CD for Semafor, muzikantský dárek k padesátinám

Praha – Petr Nikl, Jaroslav Dušek nebo Tata Bojs se popasovali s nestárnoucími písněmi z tvůrčí dílny pražského divadla Semafor. Výsledkem je album CD for Semafor, které šlágry Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra přenáší do 21. století. Vyšlo k padesátému výročí vzniku této legendární divadelní scény. Vedle chladného elektra na albu zní garážový rock i akustické blues, vedle hitů i méně známé písně. „Nerozčílilo mě to, s právníky se scházet netřeba,“ komentoval projekt Suchý. Naopak jím byl mile potěšen.

„Měl by z toho radost i Jiří Šlitr. Já mu to vyřídím - doufám však, že to nebude brzo,“ dodal Suchý. Přiznal, že není „oslavovatelský typ“ a že zůsoby, jakým se mu těch padesát let vrací, jsou různé, ale kdyby si jubilea nikdo nevšiml, mrzelo by ho to.

Producent alba Pavel Klusák považuje takřka půl století starou semaforskou tvorbu stále za neuzavřenou kapitolu, která má co říct i dnešním hudebníkům a posluchačům. „Snažil jsem se oslovit muzikanty, o nichž jsem tušil, že písně stylově posunou a otisknou se v nich. Devatenáct písní jsme natočili letos, tu dvacátou dodala už před deseti lety Zuzana Navarová, když jsem s ní tehdy mluvil,“ uvedl.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Na album staré skladby s novým obsahem nahrály například skupiny Tata Bojs, Vypsaná fixa či Ecstasy of St. Theresa. „Tvorba Semaforu byla pro mě jakousi známkou vkusu a citu. Oceňoval jsem především ten jazyk, češtinu, i když paradoxně my s Kateřinou Winterovou zpíváme anglicky,“ podotkl Jan P. Muchow, který si vybral písničku Blázen a dítě. Prý proto, že ji zpívala kdysi Hana Hegerová.

Elektroničtí Midi Lidi přispěli rozšířenou verzí hitu Co jsem měl dnes k obědu, všestranný umělec Petr Nikl osobitě upravil Pramínek vlasů a Jaroslav Dušek s divadlem Vizita neopustil metodu improvizace ani při natáčení songu Modré punčochy.

Po delší odmlce se prostřednictvím tohoto alba k posluchačům vrací lídr skupiny Vltava Robert Nebřenský, a to jako host dua Magnetik (Moimir Papalescu a Petr Venkrbec). Se skupinou Zatrestband zpívají aktéři novodobé verze představení Dobře placená procházka Tereza Hálová a Petr Píša.

Vznik alba dokumentuje režisér Miroslav Janek, který za muzikanty putoval s malým štábem po nahrávacích studiích, domácnostech, divadelních zkušebnách a chalupách. Hudební dokument, jehož vizuální stránku doplňují fotografie Bohdana Holomíčka, bude mít premiéru v roce 2010.

Abum CD for Semafor se prodává už nyní, slavnostně pokřtěno ale bude až 27. listopadu v pražském klubu Roxy/NoD.