Na Oscara může zapomenout Moore i Tyson

Los Angeles - Snímek kontroverzního režiséra Michaela Moora O kapitalismu s láskou se nedostal do užšího výběru oscarových nominací pro nejlepší dokument. Podobný osud potkalo další 74 dokumentárních snímků, které letos hodlaly soupeřit o Oscara. Vybráno bylo patnáct filmů z původní 89 uchazečů, tituly oznámila Americká akademie filmových věd a umění ve středu.

Kromě Moorova snímku byl opomenut i dobře hodnocený dokument Tyson o bývalém boxerském šampionovi Mikeovi Tysonovi. Mezi nominovanými není ani hudební dokument It Might Get Loud, v němž si spolu zahráli Jimmy Page, The Edge a Jack White jako tři legendární kytaristé reprezentující tři generace a tři odlišné styly, jimiž nemalou měrou obohatili svět hudby.

Naději na Oscara nemá ani The September Issue, který divákům nabízí jedinečnou příležitost nahlédnout do zákulisí přípravy vydání jednoho z nejobsáhlejších čísel amerického módního časopisu Vogue a také zblízka poznat jeho šéfredaktorku Annu Wintourovou.

Seznam patnácti snímků, které vybrali členové dokumentární sekce akademie, ale ještě není konečný. Do oscarového klání o zlaté sošky se jich dostane jen pět. Nominace budou oznámeny 2. února 2010 a ocenění budou předána 7. března.

O krátkém seznamu filmů rozhoduje výbor členů dokumentární sekce AMPAS. Ti zhlédli všechny vhodné uchazeče a poté v tajném hlasování rozhodli o favoritech. Z těch, kteří získali největší počet hlasů, pak 15 potenciálních kandidátů postupuje do užšího výběru.

15 vybraných dokumentů: The Beaches of Agnes; Burma VJ: Reporter i et lukket land; The Cove; Every Little Step; Facing Ali; Food, Inc.; Garbage Dreams; Living in Emergency: Stories of Doctors Without Borders; The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and the Pentagon Papers; Mugabe and the White African; Sergio; Soundtrack for a Revolution; Under Our Skin; Valentino The Last Emperor a Which Way Home.

Capitalism: A Love Story
Zdroj: ČT24/www.imdb.com
Vydáno pod