Sametové oslavy II: Havel u moře, v kabinetu a v cirkusu

Praha - V divadle to vlastně všechno začalo, o důvod víc zařadit do programu oslav 17. listopadu i některé ze sametových představení. Divadelní revolucionáři mohou zamířit už tradičně do pražské Ypsilonky na Festival cute dramatiky nebo do brněnské Husy na provázku, kam se opět vrátil Cirkus i Kabinet Havel, tentokrát s Perverzí v Čechách. Svou troškou do mlýna přispívá letos i film, i když ve srovnání s výstavami k dvaceti letům svobody zanedbatelně. Expozic mapujících, bilancujících a dokumentujících je jako hub po dešti, venku i pod střechou.

D I V A D L O

Pražský Činoherní klub hostí hned dvě výročně stylové hry bratislavského Divadla Aréna. 17. listopadu má premiéru představení Dr. Gustáv Husák, v němž se na jevišti objeví hned několik posledních prezidentů socialistického Československa. A 18. listopadu se Činoherák ve hře Komunismus přenese do „dne poslední rozlučky se soudruhem Andropovem, kdy v Bratislavě zemřela jedna konkrétní buňka socialistické společnosti. Podlehla dlouhé a plíživé chorobě“.

V Divadle Kolowrat budou k divákům dvacet let po sametové revoluci promlouvat policejní záznamy. V hlavní roli scénického dokumentu Píšu z pekla se představí korespondence Jana Zahradníčka z vězení a Labutí písně Ivana Martina Jirouse.

Ypsilonkou i letos, již pošesté, proběhne divadelní revoluce. Divadelní soubor Exce(e)s v instruktážním představení popíše nové sportovní odvětví krasochlast. Osvědčené inscenace zastoupí hry Studia Ypsilon V sedmém pádu a Meeting Point, exkluzivní pak monodrama Jakuba Slacha Caveman. Na divadelní revolucionáře se těší také Výhodná kráva a divadelně-filmový automat.

Brněnské divadlo Husa na provázku přichystalo na 17. listopad sametový den s Formanem a Havlem u moře. S podtitulem Jsou dny, kdy svítá o něco dřív uvede divadelní trilogii Perverze v Čechách v režii Vladimíra Morávka. Lásky jedné plavovlásky (12:00) vystřídá Kabinet Havel (15:00) a Cirkus Havel (17:00). Místo tečky do Českého moře (20.00) spadne Meteor z Prahy (23:00). Komu by nabídka nestačila, může se nasytit scénickými črty z knihy Gottland, které se budou konat v průběhu dne ve všech prostorách Provázku.

Havel se zastaví na divadelních prknech i v jiných městech – v plzeňské Měšťanské besedě odehraje divadelní spolek Kašpar exprezidentovu hru Audienci. Stejné představení (ovšem s jiným obsazením) uvidí také ti, kteří zavítají do Městského divadla Broumov.

Ostravské Divadlo Petra Bezruče se nespokojilo „jen“ s představením. Po divadelní adaptaci románu George Orwela 1984 v režii Jana Mikuláška bude následovat debata s ostravskými herci na téma 17. listopad před 20 lety – Svoboda tehdy a dnes.

F I L M

Americký dokumentarista Gary Griffin bude ve výročním mumraji natáčet v Praze snímek o událostech těsně předcházejícím zrodu sametové revoluce. Filmaři prý budou rozdávat letáky se slovy bývalé československé státní hymny, kterou by měl dav večer zpívat před Národním divadlem…

Premiéru má snímek režisérky Ireny Pavláskové podle scénáře Terezy Boučkové Zemský ráj to napohled. Mrazivá komedie o tom, jak se dalo žít v 70. letech a zároveň se nenechat zmrazit, přijde do kin o dva dny později, 19. listopadu.

Nejen dokumentární filmy můžete sledovat v rámci přímého přenosu do minulosti, kterým je celodenní speciál České televize 20 let svobody.

V Ý S T A V Y

My jsme to nevzdali, hlásá zhruba osm desítek válečných veteránů, protinacistických a protikomunistických odbojářů, vězňů obou totalit, ale i disidentů a studentů na 150 panelech umístěných na 11 zastaveních od Pražského hradu až na Václavské náměstí. Součástí výstavy je šestimetrová strážní věž komunistických lágrů z 50. let, která vyrostla u stanice metra Malostranská na Klárově. (více)

Naopak na jednom místě přibližuje totalitní historii středoevropských a východoevropských zemí jiná exteriérová výstava Kalendárium totality. Vedle Werichova domu na Kampě, ve stylizované autobusové zastávce se střechou z vlnitého plechu se mohou lidé podívat na projíždějící dějiny.

Národní muzeum přichystalo předsametové výstavy dvě – jednu dočasnou v budově bývalého Federálního shromáždění pod názvem Za svobodu! / Be Free! (více), druhou jako stálou expozici v nedávno otevřeném zrekonstruovaném památníku na Vítkově, kde se návštěvník může ocitnout na Křižovatkách české a československé státnosti (více).

Centrum současného umění DOX nabízí výstavy k 20. výročí pádu komunistického režimu dokonce tři. Všechny určitým atributem propojují minulost a současnost – metodami přesvědčování (Zítřek začíná včera), katalogy a plakáty (Společnou cestou) nebo tématem sledování (Evidence zájmových osob. StB). (více)

Ani Galerie hlavního města Prahy nezůstala u jedné expozice. Fotografická výstava Tenkrát na Východě v Domě U Kamenného zvonu neklade ani tak důraz na zásadní politické události, jako spíše na každodenní život v době, kdy se tolik muselo a tak málo smělo. Druhá výstava Po sametu se – jak už název napovídá – vydává po časové ose na druhou stranu od sametové revoluce. Polistopadová přehlídka v zrekonstruovaných prostorách Domu U Zlatého prstenu představuje tvorbu několika uměleckých generací od roku 1989 do současnosti.