Sametové oslavy I: Soudruzi za oponou, showdruzi před oponou

Praha - Narozeninovou oslavu dvacetin svobody vzalo Česko řádně zeširoka. Na své si přijdou ti, kteří chtějí především bilancovat, poučovat se z chyb a ohlížením do minulosti nahlédnout aspoň kousek budoucnosti. I ti, kteří čekají pořádný mejdan a dvakrát netrvají na vykročení do dalšího roku života s čistou hlavou. Koneckonců, všechny cesty vedou 17. listopadu před oponu, k cíli se dá ovšem dostat všemožnými způsoby - retroběhem pro banány, na alegorickém voze, zpěvem s Martou Kubišovou, s Cirkusem Havel nebo třeba v čele lampionového průvodu.

Srp a banán

Pražská sametová veselice začíná v 11 hodin na Staroměstském náměstí veksláky, bony a trikolorami, zkrátka připomínkou toho, „co bylo a co nebylo“, za ceny stejné jako před dvaceti lety. V retro duchu pokračují oslavy odpoledne o kousek dál na Národní třídě. 17. listopadu bude rozdělena na dvě části Mikulandskou ulicí, která se na pár hodin promění v železnou oponu.

Před ní se bude odehrávat to, co by se mohlo stát, kdyby před dvaceti lety k revoluci nedošlo. Ve 14:30 tu vypukne Mejdan pro všechny showdruhy, na němž si lidé mohou zkusit třeba úprk za banánem, tuzexovou poukázkou nebo shánění toaletního papíru. Dokonce i část obchodů bude lákat kolemjdoucí (respektive kolemběžící) dobovými výlohami.

Zatímco na Národní bude ještě probíhat boj o exotické ovoce, z Albertova k ní přes Vyšehrad v 15:00 vyrazí happeningový průvod, který si zopakuje trasu studentského pochodu z listopadu 89. Organizátoři počítají až s dvoutisícovým davem, který v duchu motta 20 let bez opony! Máme co slavit! budou doprovázet alegorické vozy, občerstvení, reprodukovaná hudba a také Česká televize. Zhruba po dvouhodinovém pochodu zapózují účastníci při velkém skupinovém fotografování poblíž křižovatky s Mikulandskou ulicí alias železnou oponou, jejímž symbolickým pádem odstartuje další, hudební část oslav.

Zpívej, dokud můžeš

Velkolepý koncert vypukne v 18:00 na Národní třídě (potrvá do 21:00). Na pódiu zahrají ti, kteří už tvoří ve svobodných podmínkách, i ti, kteří se o ně svou tvorbou zasloužili - Monkey Business, Dan Bárta, Vladimír Mišík, Vlasta Třešňák, Pavel Zajíček, Tony Ducháček nebo rappeři James Cole, Vladimir 518 a Orion.

Muzicírovat se bude samozřejmě i jinde. V rámci festivalu Festa Academica se stane piazzetta Národního divadla od 14:30 dějištěm rockového oratoria Eversmiling Liberty, kterou přednese několikasethlavý sbor. Festival pokračuje od 20:00 koncertem v Rudolfinu, kde zazní mimo jiné Pražské Te Deum 1989 Petra Ebena psané jako „díkůvzdání za ukončení čtyřicetileté nesvobody naší země“. Koncert v přímém přenosu vysílá Český rozhlas 3 – Vltava.

Kromě Rudolfina se mohou lidé z koncertu na Národní přesunout také do klubu Matrix, kde se koná čtvrtý Koncert proti nesvobodě, totalitě a komunismu (od 19:30) s podtitulem Komunista zůstane komunistou, i kdyby se rozkrájel.

Plísňáky a Marta se vracejí

Zatímco pražský pochod se obejde bez zásahu příslušníků veřejné bezpečnosti, Brňané se na něj mohou „těšit“. Vedle příslušníků nebudou na vzpomínkovém shromáždění (Moravské náměstí, v 15:15) chybět ani písně ze dnů sametové revoluce nebo skandování hesel. V pět hodin se pak vydají studenti na lampionový průvod od budovy filozofické fakulty ke Kraví hoře. Na sametové události bude Brno vzpomínat také o dva dny později, 19. listopadu, koncertem skupiny Progres a Michala Prokopa s kapelou Framus Five na náměstí Svobody (od 17:00).

Brandýse nad Labem se v rámci Sametového happeningu s humorem… uskuteční pokus o rekonstrukci zásahu na Národní třídě, včetně příjezdu policejní zásahové techniky z roku 1989. Vyhrávat k retroakci bude skupina Klasickej postup hity z roku 1989.

Koncertovat se bude i v Českých Budějovicích a Jihočeši také předvedou svůj smysl pro recesi akcí Už? Na dvoře Domu U Beránka se nad podpultovým prodejem a veksláky bude vznášet vůně z pečeného vola a otázka, jestli už jsme tam, kde jsme chtěli od revoluce být, jestli už nejsme třeba úplně někde jinde. Přijít může kdokoli v čemkoli, zvláště vítáni jsou ale ti, kteří si oblečou plísňáky nebo vlastnoručně ušitý model podle střihových časopisů Burda.

O něco usedlejší oslavy chystají v Moravských Budějovicích. Začnou v 17:50 lampionovým průvodem a skončí ohňostrojem po Modlitbě pro Martu, projevu starosty a vzpomínkové videoprojekci. Marta (Kubišová) ale v Moravských Budějovicích nebude, vystoupí od 19:00 na koncertě na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. Hudbou budou slavit i v Olomouci – na koncertním happeningu 20 let svobody a demokracie vystoupí například Jiří Dědeček, Jan Vodňanský nebo Mňága a Žďorp. Hudební oslavy uzavře (v 18:30) v sále Reduty koncert Moravské filharmonie.

Plzeň zve obyvatele západočeské metropole do centra výzvou Nezamykejte se doma, přijďte s námi oslavit 17. listopad. Město se dopoledne přenese o dvě desetiletí zpět (ulice Bedřicha Smetany se promění v ulici Totality) a po celodenním programu, ve kterém nebude chybět koncert ani promítání, se do současnosti vrátí laserovou show na katedrále sv. Bartoloměje.