Auf Wiedersehen, Film Sokolov

Sokolov – Kulturní dění v Sokolově, jak už je po osm let tradicí, ovládne na jeden podzimní víkend seminář Film Sokolov (13.-15. 11.). Pod siluetou sokolovského partyzána se festival, který „úspěšně uniká sevřeným kleštím dramaturgie české komerční distribuce“, odehraje podeváté a naposledy. Rozloučí se česko-německým tématem Národ / Das Volk. Během pátku a soboty se v kině Alfa promítne sedm filmů a zazní dvě přednášky. Neděle pak bude patřit experimentálnímu filmu.

Dramaturgy letos zajímá způsob, kterým se v českém a německém filmu objevovala témata, jako je německá či česká národní identita, jakým způsobem čeští filmaři vykreslovali Němce a němečtí Čechy nebo jak se filmem psala národní historie.

"Ze sobotního programu bych určitě vybral film Zlaté město, který je divácky nejúspěšnějším titulem Třetí říše a který se odehrává v Praze, kam přijíždí mladá německá holka ze Šumavy, aby zde prožila osudovou a tragickou lásku. Režisér tohoto filmu je nechvalně známý Veit Harlan, jenž natočil ty nejkřiklavější nacistické propagandistické filmy, ale o tomto filmu se u nás moc neví," uvedl svůj tip z festivalového programu ředitel Filmu Sokolov Přemysl Martinek.

Ujít by si návštěvníci neměli nechat ani Sv. Václava z roku 1929, nejstarší film, který se v Sokolově objeví. S rozpočtem pěti milionů korun patří Sv. Václav k nejnákladnějším prvorepublikovým filmovým projektům (před kamerou se během natáčení vystřídalo 15 000 osob a spotřebováno bylo 56 km filmového materiálu). Ve filmu kníže Václav daruje život německému zajatci a rozhodne se nepokračovat v boji s Němci. Film, který měl propagovat masarykovskou ideu humanismu a odpuštění, však u kritiky i diváků propadl.

Na promítání prvorepublikového snímku navážou přednášky filmového historika Petra Kopala a Petra Mikšíčka, zakladatele sdružení Antikomplex a autora knihy Zmizelé Sudety. „Do Sokolova se také v neděli vrátí Martin Ježek, který byl prvním autorem představeným v rámci tradičního okénka věnovaného českému experimentu. Promítne zde tři svoje nové filmy, které se vyznačují zjitřenou vizualitou a absencí příběhu. O to jsou krásnější a posouvají divácký zážitek do velmi nečekaného extrému“ dodal k programu Martinek.

Slavnostní zahájení Filmu Sokolov je naplánováno na pátečních 19 hodin v kině Alfa, neoficiálně začne ale o dvě hodiny dříve projekcí snímku Uloupená hranice. Promítat se bude také ještě v pátek v noci – dokumentaristicky pojatý kolektivní film Německo na podzim z roku 1978, který natočily režisérské osobnosti Fassbinder, Kluge a další. „Pronikavé dílo, jehož česká varianta je stále v nedohlednu,“ domnívají se organizátoři festivalu. Snímek nabízí ostrou kritiku tehdejší politiky a obecně stavu německého národa, který po letech vyrovnávání se s nacistickou minulostí opět upadal do letargie osmdesátých let.

ROZHOVOR S OLINEM ZAJKEM
s jedním z ředitelů, iniciátorů a organizátorů Filmu Sokolov

Proč sokolovský filmový seminář po osmi letech končí?

V první řadě proto, že nás zajímá, jaký efekt může mít informace, že něco končí. Jestli se kvůli tomu přijde podívat víc lidí a tak. Ovšem stojí za tím i ten fakt, že máme problémy s financováním a že je čím dál těžší najít si na přípravu takovéhoto projektu dostatek času a spolupracovníků ochotných akci dělat jen tak pro radost.

Co Vás napadá při ohlédnutí za osmi lety práce?

My jsme rádi, že se nám podařilo původně velmi zmatený koncept rozvinout do podoby, ve které je skutečně možné Film Sokolov vnímat jako seminář s přímým dopadem na uměnovědná studia v České republice. Sborníky, které jsme udělali, jsou používány v rámci vysokoškolských přednášek jako doporučená četba atd. Podařilo se nám také udržet tuto akci v Sokolově i přesto, že z lokálních zdrojů nemáme téměř žádné peníze.

Chystáte v budoucnu „recidivu“, případně jiný podobný projekt?

My zatím vlastně nevíme, jestli recidiva nenastane hned příští rok. Pokud by seminář zanikl, pokusíme se tento koncept přenést do Prahy a pokračovat v něm, což by byla škoda vzhledem ke geniu loci Sokolova a k atmosféře, kterou festival v tomto malém podivném městečku má.

Sokolovský filmový seminář se poprvé konal roku 2001 jako téměř rodinná akce v kanceláři tehdejšího senátora Jana Hadravy. Formát semináře se radikálně změnil hned rok poté: byl přemístěn do kina, získal větší rozpočet a začal se k němu vydávat sborník textů. Téměř od počátku seminář podporovalo ministerstvo kultury, Karlovarský kraj a během let čím dál výrazněji i město Sokolov. Seminář je spolupořádán katedrami estetiky a filmových studií, jejichž absolventi, Přemysl Martinek a Tereza Hadravová, akci založili a dodnes organizují.

Všechny projekce a přednášky jsou volně a zdarma přístupné široké veřejnosti, registrovaní diváci mohou dokonce zdarma přespat v tělocvičně. Doprovodný sborník textů k tématu vyšel v rámci zářijového čísla časopisu Cinepur. Více informací na webových stránkách semináře.

  • Zlaté město zdroj: www.imdb.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1237/123620.jpg
  • Uloupená hranice zdroj: www.csfd.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1237/123616.jpg
  • Film Sokolov zdroj: Film Sokolov http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1237/123617.jpg