Český rozhlas 3 – Vltava přináší originální česko-německé zvukové projekty

Praha – Odvysíláním rozhlasové hry o cestovatelích Hanzelkovi a Zikmundovi 4. listopadu na stanici Český rozhlas 3 – Vltava odstartuje veřejná část projektu „rádio d-cz“, který probíhá jako součást Zipp – česko-německých kulturních projektů, iniciativy německé Spolkové kulturní nadace. V posledních dvou letech vzniklo pět delších rozhlasových prací a deset zvukových miniatur – Světy života, které mohli posluchači v Německu slyšet na veřejnoprávních stanicích od června do září 2009.

Jejich autory jsou renomovaní tvůrci, výtvarníci, dramaturgové, spisovatelé či sběratelé zvuků a hudebníci – například Kateřina Šedá, Jáchym Topol, Peter Cusack, Miloš Vojtěchovský, Steffen Irlinger, Marek Janáč, Werner Pöschko či Rolf Simmen. S výsledky jejich práce se teď české publikum bude moci setkat v průběhu listopadu nejen na vlnách Českého rozhlasu 3 – Vltava.

Projekt „rádio d-cz“ vyslal tvůrce v mezinárodně složených týmech na průzkumné cesty do česko-německých světů života. Přitom vznikla kartografická skica zachycující dějiny a příběhy, zvukové krajiny a stopy paměti ze společnosti obou zemí – hravá, překvapivá a dobrodružná.

„Tyto zčásti dokumentární, zčásti fiktivní komponované pořady, rozhlasové hry a zvukové koláže pojednávají o dobrodružství a selfmademanech, o rozdělujících plotech i spojujících zvucích. Jak rozdílní jsou jednotliví autoři, tak rozmanité jsou i vzniklé rozhlasové hry,“ uvádí Katrin Klingan, vedoucí projektu Zipp.

Připraven je i Radioart

Od 16. do 22. listopadu během týdne Radioartu v pražské galerii Tranzitdisplay se projekt „rádio d-cz“ souborně představí zvukovými instalacemi, výstavou, workshopy a přednáškami.

10. listopadu bude navíc při veřejné performaci Lucidní sny pana Williama Heerleina Lindleyho v Ekotechnickém muzeu Praha uvedena jedna z prací, "Nejmilejší zvuky Prahy„ (Favourite Sounds of Prague) Miloše Vojtěchovského a Petera Cusacka. Při večeru, který bude přenášen živě na ČRo 3 – Vltava, bude tvůrcům projektu “Nejmilejší zvuky Prahy" udělena prestižní Cena Respektu.

Zipp:

to jsou česko-německé kulturní projekty fungující jako zip. Našim cílem je přivést k sobě umělce, kulturní pracovníky a vědce z obou zemí a podnítit spolupráci, připomínající do sebe zapadající zoubky zipu. Účastníci se budou při kooperačních projektech, realizovaných pod záštitou Zippu, setkávat až do konce roku 2009. Divadlo, film a rádio, architektura, výtvarné umění a soudobé dějiny – tak různorodé jsou formáty, v nichž se účastníci vyjadřují.

/slovo organizátorů/

  • „rádio d-cz“ - Světy života autor: Viktor Stoilov, zdroj: ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1216/121535.jpg
  • „rádio d-cz“- Světy života autor: Miloš Vojtěchovský, zdroj: ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1216/121537.jpg