Zámecká divadla - unikáty, které potřebují zachránit

Praha – Čeští památkáři hledají způsob, jak zachránit zámecká divadla. V České republice se jich zachovalo jen deset, například v Českém Krumlově nebo v Litomyšli, a patří mezi světové unikáty. Národní památkový ústav chce o divadlech vydat i knihu, aby kromě dotací získal také sponzory. Nedostatek peněz na údržbu ohrožuje totiž nejen samotná divadla, ale třeba i vzácné kulisy.

Památkáři chtějí oslovit jak soukromé sponzory, tak Evropskou unii. Kromě nedostatku financí řeší i otázku, jak s divadly naložit – zda je používat, nebo naopak zakonzervovat. „Jedni říkají, že by se měly pouze ochraňovat, v podstatě se na ně pouze dívat, a druzí, že by se v nich mělo hrát,“ potvrdil nejednotnost názorů na budoucnost zámeckých divadel historik umění Jiří Bláha.

Restaurovat by potřebovalo i vybavení divadel, dobové kostýmy či vzácné kulisy. „Jde nám především o to, aby věci, které leží v depozitáři, mohli návštěvníci na zámcích vidět,“ vysvětlila Květa Křížová, vedoucí oddělení mobiliárních fondů z Národního památkového ústavu Praha.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Některé skvosty se už podařilo zachránit, například dvě stě let staré kulisy, které památkáři považují za světový unikát, většina jich ale na restaurátorské práce čeká v depozitářích. Při hledání peněz na záchranu těchto historicky cenných památek by měla pomoci kniha o českých zámeckých divadlech, kterou se památkáři chystají vydat.