Když hvězdy zpívají… duety

Praha – Po oblíbené taneční show StarDance přichystala Česká televize na podzim 2009 obdobnou soutěž s názvem Duety… když hvězdy zpívají. Osm zpěváků a osm „nezpěváků“ se popere s osmi žánry a nejúspěšnější v očích, respektive v uších, poroty a diváků se stanou Králem a Královnou Duetů.  Profesionální zpěváci, kteří vytvořili dvojice s celebritami, z nichž mnohé dosud zpívaly jen v koupelně, se poprvé představí 31. října. Společně zazpívají duet Je nebezpečné dotýkat se hvězd (malou ochutnávku si můžete poslechnout zde). Notovat si s účinkujícími budou moci diváci každou sobotu od 20:00.

Duety bude, stejně jako StarDance, provázet Tereza Kostková, jejímž moderátorským partnerem nebude tentokrát Marek Eben, ale Aleš Háma. Projekt Duetů přirovnává k jízdě na divoké vodě: „Když stojíte před nějakým náročným sjezdem, tak vás to láká, ale zároveň se bojíte. Také musíte mít přirozený respekt. Když vodu sjedete, máte úžasný pocit, protože jste něco dokázali. Duety se navíc týkají muziky, kterou mám velmi rád a také mě tak trochu živí.“ Sám sebe Háma označuje za herce, který zpívá. „Když si někdo umí opravit záchod, tak to pro mne také ještě není instalatér. Stejně ani já se nepovažuji za zpěváka,“ vysvětluje.

Aleš Háma odhaduje, že diváci si nový pořad oblíbí možná ještě víc než StarDance. „Tančit neumí každý a zpěv je lidem přeci jen o něco bližší než tanec,“ domnívá se. „Opět se hodlá několik bezva lidí utkat s fenoménem, který není jejich běžnou profesní náplní, pod vedením profíků na úrovni téměř profesionální,“ doplňuje Hámu Tereza Kostková.

Vstup Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Všech osm párů musí nastudovat klasické duety z předem známých žánrů, kterými jsou rock, pop, muzikál, soul, balada, rokenrol, country/folk a swing/big band. V prvním kole padla volba na pop a baladu. Všechny písně jsou zpívány živě za doprovodu kapely. Hodnocení je, stejně jako u StarDance, rozděleno mezi porotu a diváky a s výjimkou prvního večera vždy jeden pár s nejmenším počtem hlasů soutěž opustí. Více o hlasování a vůbec o Duetech

„Tanec nebo zpěv – jejich odvaha je obdivuhodná a kouzlo jednoho i druhého lidského vyjádření je neoddiskutovatelné.“ Kdyby to bylo jen trochu možné, osobně by se prý velmi ráda sešla s Freddiem Mercurym nebo Marií Callas. „A ráda bych šla na kafe se svým miláčkem Jacquesem Brelem. To už je bohužel pasé. Snad u pana Nohavici by se mi to někdy mohlo splnit,“ dodává se smíchem Kostková.

ZPÍVÁ 16 HVĚZD

„Sestava účinkujících je úžasná. Myslím, že se podařilo vybrat skvělé lidi, kteří budou držet při sobě jako jedna parta. Určitě se podaří zopakovat tu skvělou atmosféru jako u StarDance,“ říká k výběru soutěžících Aleš Háma.

Petra JANŮ a Vojtěch BERNATSKÝ

Sportovní komentátor Vojtěch Bernatský má svůj vstup do světa hudby spojený s pračkou Tatramat. „Vždycky při ždímání nám utíkala z koupelny a muselo se na ní sedět. Rád a často jsem na ní vysedával, zpíval a napodoboval Elvise Presleyho. Společně s pračkou se velmi specifickým způsobem třásl i můj hlas,“ vzpomíná. Možná netradiční ozvláštnění svého zpěvu využije i v Duetech, který prý on ani jeho lektorka neberou příliš vážně. Petra Janů ale přiznává, že úplně bez ambic není: „Nejsem jako naši porotci, kteří říkají, že budou šťastní, když se umístí do osmého místa. Kdybych vypadal jako první, bylo by mi to líto.“

Petra o Vojtěchovi: Myslím, že díky jeho barvě hlasu mu budou více sedět lyrické polohy. Ale on má obrovskou chuť na všechny písně. Těší se stejně na kantilénu jako na bigbít. 

Vojtěch o Petře: Vždycky jsem měl pocit, že je to pohodová ženská a platí to i ve skutečnosti. Už při našem prvním setkání se moje očekávání naplnilo. Byla neuvěřitelně milá, vtipná a přátelská.  A navíc – Petra je štír a já ryba – tedy ideální kombinace znamení.

V prvním kole zpívají: (I've Had) The Time Of My Life /Dirty Dancing/

Tomáš TRAPL a Jana BOUŠKOVÁ

Tomáš Trapl mimo jiné učí už pěknou řádku let na herecké konzervatoři zpěv, takže při zkouškách s herečkou Janou Bouškovou může své pedagogické zkušenosti zúročit. „Tomáš chtěl na první tréninkové hodině vědět, jak zpívám. Pokusila jsem se zazpívat dvě písničky a on mi řekl, že zpívám jako malá holka a že takhle to nepůjde. Srdečně jsme se tomu zasmáli,“ prozradila Jana, že učitele v sobě Tomáš Trapl nezapře. „Bál jsem se, že to bude horší,“ prohlásil k první společné zkoušce, „mám pocit, že se s ní někdy sám učím trpělivosti. Ale asi je to stejné, jako kdyby ona mě učila Hamleta.“

Tomáš o Janě: Nečekal jsem to, ale Jana má strašně silný hlas. Pořád všem křičí do ucha a já ji musím usměrňovat, aby se z toho potom zvukař nezbláznil. Výhodou může naopak být, že je to rozená šoumenka.

Jana o Tomášovi: Tomáš je strašně fajn. Viděla jsem ho v muzikálech, ale osobně jsme se dříve vůbec neznali. Od začátku mi dává dobré připomínky a srozumitelně mi vysvětluje, kdy se mám nadechnout a co dělám špatně. Ještě navíc má humor.

V prvním kole zpívají: Zabili, zabili /Balada pro banditu/

Marcela BŘEZINOVÁ a Daniel ROUS

„K hudbě jsem inklinovala od dětství. Můj tatínek byl nejen vynikající zubař, ale také výborný jazzový pianista,“ prozradila Marcela Březinová. Zpívala nejen na jevišti, ale i v mnohem kurióznějším prostředích, třeba na hřbitově, v letadle nebo na lodi. Podobnou zkušenost má i Daniel Rous, který hrával na lodičkách pod Karlovým mostem, z něhož mu kolemjdoucí házeli peníze. Danielovu pěveckou zkušenost oceňuje i Marcela, nejen proto ho pochválila, když před ní poprvé zazpíval. „Moje životní zkušenost je, že chlapi se mají především chválit,“ říká.

Marcela o Danielovi: Před Duety jsem Dana osobně neznala. Je to příjemný charismatický chlap, takže jsem spokojená. Učím interpretaci na soukromé konzervatoři v Praze. Dan je zkušený herec, který účinkoval i v muzikálech, tak se to snad musí někde „protnout“.

Daniel o Marcele: Marcela je skvělá. Nikdy dříve jsme se nesetkali. Líbí se mi na ní, že je to normální ženská, která si nehraje na žádnou hvězdu. Mohla by jí klidně být, protože zpívá výborně. Ona sama říká, že nemá školený hlas a používá jej tak, jak se s ním narodila. Vyhovuje mi, že je přístupná absolutně všem mým připomínkám.

V prvním kole zpívají: Kids /Robbie Williams a Kylie Minogue/

Radka FIŠAROVÁ a Pavel ZEDNÍČEK

Do Duetů jde herec Pavel Zedníček se slovy Evalda Schorma „všechno zkusme a dobrého se držme“. Z hudební výchovy měl prý vždycky jedničky a i Radka Fišarová si spolupráci zatím pochvaluje. „S Pavlem to jde báječně, vůbec nejde o trpělivost,“ uvedla své dojmy po prvních zkouškách. Ze soutěžních žánrů se nejvíce těší na swing a muzikál, Pavla Zedníčka by prý nejvíce potěšily lidovky, ale ty v nabídce nejsou.

Radka o Pavlovi: Je to báječný člověk s velkým charismatem. Myslím, že jsem se mu výběrem písní trefila do noty. Nemám pocit, že by se bál konkrétní písničky. Spíše má obavy, aby se správně naučil texty a nastoupil vždy ve správnou chvíli.

Pavel o Radce: Věděl jsem o ní, ale osobně jsme se poznali až tady v Duetech. Je to úžasná zpěvačka a strašně šikovná holka. Mrzí mě, že jí to asi budu kazit.

V prvním kole zpívají: S tím bláznem si nic nezačínej /Pavel Bobek a Marie Rottrová/

Zuzana JANDOVÁ a Petr KOTVALD

Zuzana Jandová zpívala v dětství devět let ve sboru, ale nikdy prý nepatřila k těm ambiciózních, kteří chtěli být vidět v popředí. Petr Kotvald je ve zpěvu i v duetech mnohem ostřílenější. Poprvé zpíval veřejně právě duet – v první třídě na školní besídce písničku Petře, Pavle, co chceš na mě. I Zuzana podle něho bude s každou další zkouškou víc a víc otrkanější. „Mám pocit, že se ale cítí méně jistá před televizními kamerami. Musí si na kamery a živé zpívání zvyknout,“ domnívá se Petr.

Petr o Zuzaně: Pokud vám všichni lichotí a plácají po ramenou, říkají, jak jste krásná, úžasná a úspěšná, může to s vámi pořádně zamávat. Potěšilo mě, že Zuzka tyhle princeznovské manýry nemá. Je přirozená, učenlivá, tvárná a snaží se. Slyšíme na sebe a myslím, že to bude fajn.

Zuzana o Petrovi: Když jsem mu poprvé zazpívala, řekl mi, že je škoda, že jsme nezačali trénovat už v březnu…. Po první zkoušce mi přišlo, že musím zvládnout hodně věcí najednou a připadala jsem si jako jediný obtížný článek. Už se to zlepšilo. Za vším se snažím hledat především zábavu.

V prvním kole zpívají: Quando, quando /Michael Bublé a Nelly Furtado/

Kamil STŘIHAVKA a Ester JANEČKOVÁ

„Spojovat tak abstraktní disciplínu, jako je zpěv se soutěžením, mi připadlo zpočátku trošku zvláštní. Doufám, že zažiji spoustu legrace a výsledek bude příjemný nejen pro nás s Ester, ale i pro televizního diváka,“ přeje si Kamil Střihavka. Ester Janečková by si zase ráda u zpívání i zatančila. Soutěžní duch jí nechybí, jak dokazuje její vzpomínka z dětství: „Měli jsme doma rodinnou sešlost. Sestra hrála na kytaru a my ostatní jsme zpívali. Už tenkrát v pěti letech jsem se do zpěvu obula tak razantně, že mě rodina vykázala do vedlejšího pokoje.“

Kamil o Ester: Myslím, že Ester se s písničkami popasovala velice dobře. Dříve jsme se neznali, ale potvrdilo se mi, že je to velmi příjemná bytost, se kterou se bude výborně spolupracovat.

Ester o Kamilovi: Jeho muzika se mi vždycky líbila. Když jsme se potkali poprvé, nepřišel nafoukaný zpěvák, který všechno zná a všechno ví. Čekala jsem, že bude v pohodě, takže mě vlastně ani moc nepřekvapil.

V prvním kole zpívají: More Than Words /Extréme/

Petr KOLÁŘ a Simona POSTLEROVÁ

Oba shodně tvrdí, že jsou trémisté. „Naštěstí to není tréma svazující. Vždycky mam pocit zodpovědnosti a chci, aby byl výsledek nejlepší,“ dodává ale Petr Kolář. Simona Postlerová sice není zpěvem nedotknutá, ovšem přiznává, že umí sebe i okolí často překvapit - příjemně i nepříjemně. „Nejsem rozený showman a někdy mě najednou přepadne taková zvláštní stydlivost,“ vysvětluje, „tak doufám, že se to nestane při Duetech.“

Petr o Simoně: Kladem je určitě to, že jde do zpívání na plno a s chutí. Je usměvavý živý člověk a vyzařuje jenom pozitivní energii. Slabší stránkou může možná být, že si Simona v některých písničkách ještě úplně nevěří, ale na tom se dá zapracovat.

Simona o Petrovi: Před soutěží jsem ho neznala, ale vyzařoval ze sebe pohodu a obrovskou profesionalitu. Musím se přiznat, že jsem si ho tajně přála, takže když mi oznámili jeho jméno, zajásala jsem. Když jsme se potkali, můj prvotní dojem z něj se jen potvrdil.

V prvním kole zpívají: Kdybych já byl kovářem /Petr Spálený/

Jitka ZELENKOVÁ a Jaromír NOSEK

„Z divadelních prken jsem už zvyklý na leccos. Jak zvládnu živě zpívat před televizními kamerami a třemi stovkami diváků v sále, fakt netuším. Už dopředu pro jistotu počítám s lepícími se rty na zuby,“ obává se Jaromír Nosek. Jitka Zelenková ale věří, že se s Duety zdárně poperou. „Míra je muzikální,“ říká o svém pěveckém partnerovi, „určitě bude umět také dobře tancovat. Nerada se učím choreografie, ale ráda se mu v tomhle přizpůsobím.“

Jitka o Jaromírovi: Překvapil mě možná tím, že je trochu temperamentní. Umí dát jasně najevo, když se mu něco nelíbí a dokáže i vybouchnout. Je hodně emotivní, a to nemusí být vždy jen k prospěchu věci. Takže já nervák a starý praktik se ho budu snažit dostávat do klidu. Ale třeba to bude opačně.

Jaromír o Jitce: Je milá, příjemná, duševně mnohem mladší, než by leckdo čekal, a je s ní ohromná legrace. Na zkouškách mě podporuje a drží nad vodou. A je na mě hodná.

V prvním kole zpívají: Wonderful World /Luis Armstrong/

POROTA o Duetech

Michal Prostějovský (textař, libretista, rozhlasový novinář a producent): Líbí se mi, že nejde o běžné hledání talentů a mučení neviňátek. V soutěži se objeví řada lidí, se kterými jsem pracoval a vážím si jich. Proto jsem velice zvědav, jak se svých úkolů zhostí.

Ota Balage (hudebník, dirigent, producent): Všechny soutěžící se budu snažit hodnotit dle svého nejlepšího svědomí, ale v tomto případě budu klást určitě důraz na nadhled nad věcí. V interpretaci je mnohokrát důležitější něco úplně jiného, než je dokonalá technika.

Linda Finková (muzikálová herečka): Předpokládám, že to bude stejně zábavné, jako když se hvězdy dřely při tanci. A já si budu sedět v porotě a už vidím ty protáhlé obličeje mých kolegů, se kterými hraji v divadle. Budu sledovat intonaci, frázování, výslovnost, projev, rytmus, barvu hlasu. Ale vždycky se něco z toho dá odpustit, když je zase něčeho jiného víc.

Lubomír Brabec (kytarový virtuos): Chtěl bych být přísný a spravedlivý. Myslím, že intonace a rytmus budou samozřejmostí, takže spíše půjde o výraz, stavbu a celkový dojem. V každém duetu to musí mezi interprety jiskřit, musí si rozumět a být si oporou i inspirací. Předmětem mého hodnocení tedy bude také vzájemná souhra.