Osmnáctkrát restaurovaný Jan Špáta

Praha – Filmy mistra českého dokumentu Jana Špáty, digitálně zrestaurované a přepsané do HD formátu, byly v premiéře uvedeny na letošním karlovarském filmovém festivalu. V listopadu budou dostupné na čtyřech DVD pod názvem Jan Špáta – 18 dokumentárních filmů klasika české kinematografie. Pět z nich zamíří také 2. listopadu do kin. Špátovy snímky tak nejen potěší znalce a milovníky jeho osobitých dokumentů, ale nabídnou i jedinečný pohled do české duše a povahy. Například film Největší přání II byl dotočen 17. listopadu 1989.

„Táta filmy nikdy neměl na kvalitních nosičích, jen na VHS, ale byl to jeho velký sen,“ říká Olga Špátová, která je společně s Olgou Sommerovou, Jakubem Sommerem a Richardem Němcem pod restaurováním Špátových filmů podepsána. Rok a půl trvající projekt je nejrozsáhlejším projektem digitalizace a restaurování filmů v České republice.

„Filmový materiál má dohromady přes čtyři hodiny. Byla to mravenčí práce. Prohlíželi jsme s Olgou filmy okénko po okýnku, abychom odhalili každou nečistotu, každý škrábanec, který se pak digitálně opravoval,“ vzpomíná Sommer. Právě od něho vzešel impuls k vydání zásadních Špátových děl na DVD.

Jan Špáta (1932–2006) absolvoval obor kamera na FAMU (1957). Od prvního autorského filmu Největší přání z roku 1964 se datuje jeho samostatná režijní tvorba, přestože nadále točí jako kameraman. Za jedenačtyřicet let filmařské dráhy se jako kameraman podílel na stovkách dokumentárních filmů mnoha režisérů. Za třicet čtyři let režijní práce natočil 107 autorských snímků, za něž obdržel přes šedesát cen na domácích a zahraničních filmových festivalech. Jako pedagog působil v Ulmu a na pražské FAMU. V roce 2002 byl na této škole jmenován profesorem. V témže roce získal státní vyznamenání od prezidenta Václava Havla. Svou kariéru zakončil v roce 1998 autorskou zpovědí, filmem Láska, kterou opouštím.

„Po smrti Jana Špáty v srpnu 2006 bylo jasné, že nesmíme dopustit, aby se Špátou odešly navždy i jeho filmy. Kvalitní přepisy snímků v té době neexistovaly. Od té doby uplynuly tři roky, během kterých jsme sháněli finance, zjišťovali, v jakém stavu jsou původní kopie a negativy, a poté drželi palce kouzelníkům z UPP, kteří filmy pečlivě zrestaurovali,“ doplnil Sommer.

Výběr zahrnuje například snímky Respice finem, Hallo Satchmo, Variace na téma Gustava Mahlera, Mezi světlem a tmou nebo Atletické variace. Vybrán byl i film Největší přání II, který byl dotočen 17. listopadu 1989. Tento celovečerní film řadí Olga Špátová mezi své nejoblíbenější ze sto sedmi autorských filmů svého otce.

„Film je založen na anketní otázce ’Jaké je vaše největší přání?‘. Je o mladých lidech, o jejich hodnotách, o přístupu k tehdejší společnosti a politice, o touze po svobodě a lásce. Končí listopadovou demonstrací na Národní třídě. Když táta tenhle film natáčel, bylo mi pět let. Myslím si, že by měl být dnes součástí výuky na základních a středních školách,“ domnívá se Olga. Stejnou otázku pokládal Špáta ve svém prvním stejnojmenném autorském filmu (Největší přání I) v roce 1964 první generaci, která dospěla po druhé světové válce. Snímek byl roku 1969 zakázán a ve výběru je také zařazen.

Pět filmů z 18 z této unikátní kolekce uvede společnost Aerofilms pod názvem Restaurované filmy Jana Špáty do kin premiérou v Divadle Archa 2. listopadu. Další malou ochutnávku – dokumenty Největší přání 2 a Máňa – uvidí už 31. října od 14 hodin publikum na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Špátovy filmy jsou prvním počinem edice DOst DObré Dokumenty, která je společným projektem produkční společnosti Verbascum a distributorem Indies MG Records. Ve stejné edici by měla vyjít také ucelená kolekce filmů Pavla Kouteckého nebo Miroslava Janka.

  • Jan Špáta zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1007/100651.jpg
  • Restaurované filmy Jana Špáty zdroj: KVIFF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1195/119478.jpg
  • Restaurované filmy Jana Špáty zdroj: 2media.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1195/119473.jpg