Asterix a Obelix, sliční padesátníci, zpívají a tančí

Paříž - V patnácti zemích, včetně České republiky, a ve tří a půl milionovém nákladu vyšel dnes 34. díl komiksu o galských hrdinech Asterixovi a Obelixovi u příležitosti 50. výročí od zveřejnění prvního příběhu v časopise Pilot. Pro milovníky těchto kreslených příběhů připravilo divadlo na Champs-Elysées v Paříži na večer překvapení. V podobě muzikálového představení uvádí nový příběh s názvem Narozeniny Asterixe a Obelixe, zlatá kniha.

Nový příběh by se mohl přirovnat i k jakési galské kronice. Kreslíř Albert Uderzo, který od smrti druhého spolutvůrce Reného Goscinnyho v roce 1977 připravuje další díly sám, se rozhodl do toho posledního vložit všechny významné postavičky, jež Asterix a Obelix na svých putováních potkali, aby se k výročí svým osobitým způsobem vyjádřily. „Příběh je o tom, jak Galové uspořádali Asterixovi a Obelixovi oslavu k padesátým narozeninám,“ prozradil Stanislav Kadlec z nakladatelství Egmont.

K výročí vznikl i muzikál

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Francouzský operní skladatel Frédéric Chaslin, který příběhy o Asterixovi a Obelixovi odmalička obdivuje, se rozhodl jim vzdát hold formou představení v Théatre des Champs-Elysées. Půjde o muzikál s operními prvky, v němž je kladen důraz na působivou dekoraci, kostýmy a kde vystupuje velké množství účinkujících.

Asterix a Obelix a jejich galská vesnice v inscenaci opět v plné síle vzdoruje Caesarovi. V představení zazní i klasický francouzský hudební repertoár s úryvky z děl George Bizeta, Julese Masseneta, Charlese Gounoda, Hectora Berlioze, Paula Dukase, Emmanuela Chabriera, Maurice Ravela, Clauda Debussyho, Gabriela Fauré, Jacquese Offenbacha a dalších. Skladatel Frédéric Chaslin tak chtěl vytvořit určitou hudební bránu do světa vážného repertoáru, kterou by mohli projít mladší návštěvníci představení a nenásilnou formou by se tak seznámili s nejpopulárnějšími melodiemi tohoto, pro ně ještě dosti vzdáleného, žánru. Tvůrci doslova říkají, že jde o nenáročný a zábavný úvod do klasické hudby pro celé rodiny a pro zasvěcené připomenutí hudebního francouzského dědictví.

Příběhy o Asterixovi a Obelixovi jsou srozumitelné všem

Na základní jednoduchý příběh navazují různé situace, které vesměs podtrhují kladné vlastnosti obyvatel vesnice oproti 'záporákům' z Říma. Asterix žije okolo roku 50 před Kristem ve smyšlené vesničce v Galii. Jeho nerozlučným přítelem je místní silák Obelix, který má nadliskou sílu. Jako malé dítě spadl do lektvaru se zázračným nápojem připraveným Panoramixem a stal se tak nepřemožitelným silákem. Jejich vesnice je jediná, kterou si dosud nepodmanil Julius Caesar a jeho římské legie. Většina příběhů se točí okolo toho, že Římané chtějí galskou vesničku dobýt. Za tímto účelem se Římané snaží Galy různými způsoby přechytračit. Takové pokusy obvykle zmaří Asterix a jeho přítel Obelix.

Asterix jako hrdina francouzských komiksů vznikl v roce 1959. Autory byli René Goscinny (příběhy) a Alberto Uderzo (kresba). Asterixovy příhody byly přeloženy do mnoha jazyků včetně latiny a starověké řečtiny. Na světě se jich prodalo přes 325 milionů. Komiks, který je nejpopulárnější v rodné Francii, byl několikrát úspěšně zfilmován. Francouzi ukázali, že jsou na své hrdiny patřičně hrdí už v roce 1965, kdy vyslali do vesmíru svoji první družici s názvem Asterix.

  • Asterix a Obelix autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1193/119262.jpg
  • Asterix a Obelix zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1192/119109.jpg
Vydáno pod