Darjanin z komerčních společností neodstoupil. I přes sliby

Praha – Šéf České filharmonie Vladimír Darjanin stále čelí podezření ze střetu zájmů. V létě přislíbil, že odstoupí z komerčních společností, v nichž působí. Podle výpisu z obchodního rejstříku ale stále figuruje v šesti komerčních společnostech a nadačních fondech. Ministerstvo kultury zatím o jeho odvolání neuvažuje, Rada pro umění, která je poradním orgánem ministra tohoto resortu, se ale Darjaninovo jednání nelíbí.

„Ministerstvo kultury zaznamenalo už před časem vyjádření pana Darjanina pro média, že dá všechny své záležitosti do pořádku tak, aby zde nebyla pochybnost o střetu zájmu,“ uvedl mluvčí resortu Jan Cieslar. Ministr ředitele České filharmonie ale kvůli nedodržení ohlášeného termínu odvolávat nechce. Čeká, že ze soukromých společností vystoupí. „Předpokládáme, že se tak stane v horizontu několika dnů,“ dodal Cieslar.

Podle Rady pro umění není případ Vladimíra Darjanina, který má jako ředitel státní instituce vedle práce pro stát své soukromé projekty, v Česku ojedinělý. Je třeba proto apelovat na ministerstvo, aby lépe zvažovalo kandidáty do výběrových řízení.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

„V případě národní instituce se jedná opravdu o velkou i manažerskou zodpovědnost, takže je potřeba, aby se člověk vedení takové instituce maximálně věnoval, “ domnívá se Marta Smolíková, předsedkyně rady.

Sám Vladimír Darjanin tvrdí, že ze soukromých společností postupně vystupuje. Už dříve uvedl, že ale hodlá zůstat ve vedení festivalu Dvořákova Praha, který se koná v Rudolfinu, tedy v budově České filharmonie. Pronajímání sálů sám sobě ředitel za střet zájmů nepovažuje. Oponuje, že díky festivalu do pokladny Rudolfina přicházejí peníze a že v západních zemích je běžné, aby ředitel orchestr vedl i festival.

Logo České filharmonie
Zdroj: ČT24/ČF