Richard Vyškovský vytvořil vlastní království

Praha – Čerstvý osmdesátník Richard Vyškovský je jedním z největších českých autorů papírových modelů. Pro časopis ABC je tvoří nepřetržitě už čtyřicet let. Jeho tvorbu mapuje výstava v Muzeu Karlova mostu v Praze, na které je možné vidět i původní podobu některých zchátralých památek. První papírové vystřihovánky se v časopisech pro mládež objevily sice už za první republiky, opravdová modelářská vlna ale přišla až koncem let šedesátých, kdy současného papírové krále architekta Richarda Vyškovského objevila redakce časopisu ABC. Jeho popularitu odstartoval papírový model autíčka z Matchboxu.

Muzeum Karlova mostu pro výstavu získalo více než pět set modelů, převážně českých památek a také aut, letadel nebo stavební techniky. Architekt Vyškovský zkonstruoval také plně funkční modely – například rádia, na kterém se dalo naladit několik stanic nebo fotoaparátu, do kterého se vkládal film. „Že to fungovalo, tomu sám nerozumím. Dělal jsem ambaláž kolem dokola technických věcí. Byl to jeden z nejoblíbenějších modelů,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 s úsměvem Vyškovský k modelům rádia a fotoaparátu.

Na papírových modelech vytvořených pro časopis ABC vyrostlo několik generací kluků. „Dnes už papírové skládačky děti tolik neoslovují, a když, tak chtějí model slepit za co nejkratší dobu, a to už není ta pravá modelařina,“ říká jubilant Richard Vyškovský, který v poslední době do papírové podoby zachycuje zchátralé hrady a zámky.

Richard Vyškovský hostem Událostí v kultuře (zdroj: ČT24)

„Modelařině jsem se nikdy nevěnoval ani jako kluk. To první autíčko jsme udělali z legrace, někdo o tom napsal a pak se mi ozvali z ABC, tím to všechno začalo. Když jsme začali dělat památkovou rezervaci, měla to být jen ukázka o pár budovách. Na základě dopisů a žádostí pak to narostlo do obřích rozměrů. Jeden pán se nás dokonce ptal, jak dlouho to bude ještě vycházet, protože v případě, že ještě něco přibude, musel by už vyměnit byt za větší,“ přiblížil svou práci architekt.

Richard Vyškovský se narodil 13. července 1929 ve Vídni. První papírový model – Karlštejn, dobývání hradu – vydal v roce 1968. Do roku 2009 připravil více než 600 modelů, které zabírají na 1500 tiskových stran.