Kerekes si zavařil hlavní cenu v Chicagu

Chicago/Praha - Po nedávném úspěchu Petera Kerekese, který byl za film Jak se vaří dějiny nominován na cenu Evropské filmové akademie Prix Arte pro nejlepší evropský dokument, boduje film o vojenských kuchařích na americkém kontinentu. Tentokrát totiž Kerekes získal za tento snímek, jež vznikl ve slovensko-česko-rakouské koprodukci, hlavní cenu za dokument na 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Chicagu.

„Téma není až tak důležité, důležité je zpracování. A my jsme měli možnost natáčet poměrně dost důkladně, vést rozhovory ne rychlokvašnou metodou, ale vybudovat si s protagonisty vztah. Myslím, že právě to zabírá jak u diváků, tak u porotců,“ uvedl Kerekes, co podle něho stojí za úspěchem jeho dokumentu.

Dokumentární film vypráví o tom, jak každodenní potřeby tisíců ozbrojených a hladových žaludků ovlivňovaly vítězství a prohry státníků. Je postavený na dvanácti receptech vojenských kuchařů od druhé světové války až po válku v Čečensku, od Francie přes Balkán až po Rusko.

 Za českou stranu se na filmu podílela společnost Negativ, která ho uvedla do kin letos v březnu. Kerekes k dokumentu chystá také kuchařku, která by měla vyjít na konci roku 2010.

Rozhovor s Peterem Kerekesem (zdroj: ČT24)

V současné době je Peter Kerekes hostem filmového festivalu v Zábřehu. „Byl jsem velmi zvědavý, jaké budou reakce chorvatského publika na film, který mapuje chorvatsko-srbský konflikt,“ přinal režisér. „Byly ale, skromně řečeno, velmi dobré. Lidé se smáli na těch správných místech.“

Reakce na dokument jsou podle něho v různých státech různé. „Film je založený na poměrně důkladném poznání historických souvislostí, takže jinak na něho reagují v Chorvatsku, jinak v Srbsku, jinak v Německu. Pro mě je příjemným překvapením, že film má poměrně velký úspěch v Severní Americe. Američané sice přesně nevědí, co se stalo v roce 1968 v Československu nebo v Maďarsku, ale reagují na zobrazené lidské příběhy, které jsou pro ně silné,“ říká Kerekes.