Chinaski zahráli v pankrácké věznici

Praha – U příležitosti stodvacátého výročí vazební věznice na Pankráci zahrála vězňům populární česká kapela Chinaski, kterou při jejím vystoupení doprovodila vězeňská skupina Léthé. Vystupování hudebníků v nápravných zařízeních má tradici především v Novém světě, za průkopníka je považován zpěvák Johnny Cash, který v 60. letech uspořádal dva koncerty ve známé americké věznici Folsom.

Frontman kapely Michal Malátný pro Českou televizi uvedl, že přijal pozvání svého kamaráda a bývalého divadelního kolegy Luboše Mydláře, ten si na Pankráci odpykává trest. A právě jeho vězeňská kapela Léthé dnes vystoupila spolu s Malátného formací.

„Je to rozhodně zajímavé prostředí. Hráli jsme v podpalubí lodi, na sjezdovce, vojákům v Kosovu, tak proč bychom nezahráli vězňům. Trochu jsem napjatý, jak to celé proběhne, protože to nebude klasické publikum – holky, kluci, pivečko na koncertě, ale bude to dost specifické prostředí a jsem na to strašně zvědavý,“ řekl před koncertem Michal Malátný.

Koncertu se na Pankráci zúčastnilo asi sto vězňů, kteří byli vybráni za dobré chování, a také asi 50 zaměstnanců věznice. Frontman skupiny si po skončení koncertu pochvaloval, že akce proběhla v rámci možností, které ve vězení jsou, velmi dobře. Kapela prý dlouho řešila složení playlistu a plánovala, že zahraje spíše tvrdší věci ze svého repertoáru, ale nakonec prý došlo i na známý hit Klára, který si účastníci koncertu vytleskali.  

Pankrácká historie ve zkratce:

  • 80. léta 19. století Vznik pankrácké věznice. Tehdy přestala vyhovovat z kapacitních i hygienických důvodů dosavadní Svatováclavská trestnice v Praze na Novém Městě, a úřady proto rozhodly o vybudování nové zemské trestnice. S výstavbou káznice na tehdejším okraji města mezi čtvrtěmi Pankrác a Nusle se začalo v roce 1885 a o čtyři roky později byla stavba o celkové rozloze 14,4 hektaru dokončena. První vězni sem byli umístěni 11. září 1889.
  • Druhá světová válka - Německá okupační správa tu zřídila vyšetřovací vazbu gestapa a v roce 1943 zařízení k vykonávání poprav stětím gilotinou. V takzvané „sekyrárně“ bylo do konce války popraveno 1 087 lidí. Kvůli účasti v protinacistickém odboji byl na Pankráci vězněn šéf protektorátní vlády generál Alois Eliáš (popraven na střelnici v Praze-Kobylisích v roce 1942) nebo člen odbojové skupiny Tři králové Josef Mašín (popraven rovněž na kobyliské střelnici v roce 1942).
  • 50. léta 20. století - Stalinský režim věznil na Pankráci politické vězně. V prostoru za nemocniční budovou byla po vykonstruovaném procesu popravena demokratická politička Milada Horáková (v červnu 1950) a další účastníci protikomunistického odboje. V roce 1952 byl na Pankráci popraven po předcházejícím politickém procesu někdejší generální tajemník KSČ Rudolf Slánský. Oběti nacistické i totalitní éry v areálu věznice připomíná památník.
  • Současnost - Vazební věznice Praha-Pankrác zajišťuje výkon vazby obviněných mužů a částečně výkon trestu v případě odsouzených mužů v režimu věznice s dohledem, dozorem a ostrahou. Podle údajů Vězeňské služby z letošního září nyní za zdmi věznice, v níž je umístěna i nemocnice Vězeňské služby ČR, pobývá 428 obviněných a 553 odsouzených.
  • Vězni na koncertě Chinaski autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1159/115824.jpg
  • Gilotina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1158/115760.jpg
  • Gilotina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1158/115761.jpg