Setkání obrů připomíná znovusjednocení Německa

Berlín - V ulicích Berlína se o prvním říjnovém víkendu odehrává velkolepé pouliční divadlo. Pod názvem Obři přicházejí - Berlínské setkání připomínají znovusjenocení Německa, jehož výročí připadá na 3. října, dvě loutky v nadživotní velikosti, jedna patnácti- a jedna sedmimetrová. Francouzské Theaters Royal de Luxe zinscenovalo příběh o holčičce, která přijela do Berlína hledat svého strýčka. K jejich setkání dojde dnes večer u Brandenburské brány, symbolu města, kterým dříve procházela zeď dělící Východ a Západ.

Velkolepou podívanou za jeden a půl milionu eur připravovali francouzští divadelníci tři roky. Výsledek udělal na přihlížející dojem. „Je to nádherné. Tohle musí vidět každý Berlíňan,“ tvrdí obyvatelé kdysi rozpůleného města. Menší z loutek měří 7,5 metru a váží osm set kilogramů, větší dosahuje 15 metrů a těžká je bezmála 2,5 tuny. Pohybují se pomocí provazové konstrukce zavěšené na jeřábu.

Příběh zasadil režisér netradičního představení Jean Luc Courcolt do dávnověku, kdy na místě, kde dnes stojí Berlín, byly jen bažiny. Nestvůry rozpůlily zem a oddělily od sebe malou obryni a jejího strýčka zdí. Příběh Courcoult podle svých slov inscenoval nepoliticky a jako pohádku.

Obři přicházejí - Berlínské setkání (zdroj: ČT24)

Cesta menší z loutek začala už 2. října u Červené radnice ve východní části města, kde obryně pozdravila berlínského starostu. S sebou má i tašku 90 tisíc kopií dvaceti dopisů, které zadržela východoněmecká tajná policie, a tak ke svým adresátům nikdy nedoputovaly. Rozdá je na slavnostní přehlídce, která se koná v berlínských ulicích v neděli. Větší loutka, strýček, se dnes vynořila z vody v Humboldtově přístavu a vydala se hledat svoji neteř. Ke šťastnému shledání dojde symbolicky u Braniborské brány.

Show francouzského divadla byla už uvedena v Londýně, v Santiagu de Chile a naposledy v červnu v Nantes. Příběh je přitom vždy přizpůsoben dějinám a dispozici města.