Filmaři zachytili nezachytitelné - čas

Praha - Kdybyste před sebou měli jen 30 dnů života… Co by pro vás ještě bylo důležité? Tak znělo zadání pro české a německé dokumentaristy, z jejichž námětů vybrala odborná porota pět; snímky natočené podle nich budou uváděny pod společným názvem Breathless, Nadvláda okamžiku. Premiéra dvou českých a tří německých snímků se uskuteční 30. října na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Diváci se mohou tešit na obrazové ztvárnění zápisků obyčejné ženy ze Zbraslavi, nekonečný moment jedné autonehody nebo zobrazení postindustriální krajiny v americké Montaně. Snímky čeká vedle distribuce na DVD a cesty po evropských festivalech i uvedení na obrazovkách České televize.

Z více než 130 přijatých námětů byli vybráni Jan Gogola (Mám ráda nudný život), Karel Žalud (Přízrak svobody II), Rainer Komers (Milltown, Montana), Anca Miruna Lazarescu (One Day Today Will Be Once) a Marie-Catherine Theilerová a Jan Peters (Time's up). „Výchozí myšlenku pomáhali autorům během workshopů doladit přední evropští tvůrci - režiséři, střihači i producenti,“ říká Katrin Klinganová, vedoucí česko-německého projektu Zipp, který spolu s Institutem dikumentárního filmu a festivalu DOK Leipzig vznik společného díla inicioval. Filmařům tak pomáhali například německý kameraman Peter Badel, finská režisérka Susanna Helkeová nebo český režisér Miroslav Janek.

Mám ráda nudný život

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Humorný i vážný film o různých světech, které přebývají v jednom domě. Snímek je částečně propojený s předcházejícím Deníkem babičky Němcové. Předlohou se staly zápisky obyčejné ženy ze Zbraslavi - popis rodinného života, porozování počasí, komentáře k politickým událostem.

Přízrak svobody II

Experimentální dokument, který zkoumá čas jako fyzikální veličinu, která má zásadní dopad na naše jednání, chování, vnímání, společenské rituály a celkový náhled na svět.

Milltown, Montana

Esejistická toulka grandiózní, člověkem zdevastovanou krajinou. Krajem, který býval největší oblastí s těžbou kovů v USA a dnes se nachází ve fázi postindustriální nehybnosti.

One Day Today Will Be Once

V kamenném kostelíku ve východoněmeckém Halberstadtu hrají varhany skladbu Organ 2 od Johna Cage - podle předpisu tak pomalu, jak jen je to možné, provedení skladby tedy bude trvat od roku 2001 až do roku 2640.

Time's Up

Na základě dopravní nehody začně dvojice autorů zkoumat, jak dnešní společnost zachází s časem.

  • Mám ráda nudný život zdroj: Zipp http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1136/113584.jpg
  • Přízrak svobody zdroj: Zipp http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1136/113590.jpg
  • Milltown, Montana zdroj: Zipp http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1136/113588.jpg
  • One Day Today Will Be Once zdroj: Zipp http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1136/113592.jpg
  • Time´s Up zdroj: Zipp http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1136/113593.jpg
Vydáno pod