Recenze: Ulovit miliardáře - zločin na inteligentním humoru

Praha - Kniha Martina Nezvala Jak ulovit miliardáře ulovila i režiséra Tomáše Vorla natolik, že se podle ní rozhodl natočit celovečerní film. Snímek, který by nastavil zrcadlo červivé české společnosti, v níž všichni berou - a kdo nebere, ten krade nebo si myje ruce. Načasování premiéry, zřejmě náhodné, na bilancující výročí dvaceti let svobody nemohlo být lepší. Vorel zavolal svým sklepáckým kumpánům, několika nesklepáckým hercům s komediálním potenciálem, kteří se osvědčili v Gymplu, a jedné pošťačce pro tebe a natočil devadesátiminutovou estrádní scénku kameňáckého ražení.

Na Vorlově straně stojí dvě plus, jedno významnější, druhé bezvýznamné. To významnější je průkopnické - Miliardář je první český plně digitální snímek, navíc technická kvalita a zřejmě nemalý rozpočet je na výsledku znát, obrázky jsou jako vyžehlené. Jenže obsahové nadělení ani digitální mašle nezachrání.

Základní myšlenka příběhu přitom není úplně pitomá (za to ono bezvýznamné plus). Ulovit miliardáře je ukázkou toho, jak masírováním těch správných míst lze někoho přes noc vystřelit do vyšších pater nebo naopak uklidit do sklepa. A že jde o praktiky ne zas tak úplně vzdálené realitě, o tom asi mnoho diváků nezapochybuje.

PR manažer Lehký (Jiří Mádl s knírkem a kotletami) má na přání jistých poltických kruhů odstranit ze hry o lukrativní zakázku podnikatele Patrika Grossmana (Tomáš Matonoha). Za vydatné pomoci „nezávislého“ novináře Skopového (Radomil Uhlíř) natočí tedy zinscenovanou reportáž, podle níž Grossman dost surově zmlátil romského chlapce.

Na podporu i proti podnikateli se staví média, policie i různá sdružení podle toho, z které strany zrovna hustěji kape. Nechybí ani milostná zápletka s přeběhlicí, policejní tiskovou mluvčí Jakubíčkovou (Ester Janečková) a pád do bahna. Z toho se ale podaří Grossmanovi vybřednout a dostat se zas na koně, když jeho PR manažeři (Milan Šteindler a Josef Carda) koupí televizní stanici…

„Jsem už zvyklý, že to trvá, než někdo pochopí moje filmy. Filmu Kouř to trvalo deset let, než ho lidé přijali. Kamenný most to ještě čeká. Uvidíme co Miliardář. Je to bezesporu můj nejdrzejší a nejotevřenější film. Vzbudí určitě kontroverzní reakce,“ očekává Vorel. Drze a otevřeně se totiž strefuje do mnoha kuřích ok - od rasové diskriminace přes antisemitismus, nezrovnoprávněnou homosexualitu až po prodejnost médií a zkorumpovanost policie i politiků. Dělá to ale na úrovni tak nízké, že se kejhání potrefených hus nemusí příliš obávat.

Vorlův film má možná snahu přiblížit se humorem bezservítkovému Boratovi, vkusným Monty Pythonům nebo nedávno uvedenému francouzskému filmu Louise-Michel, který si bere také na paškál společensky ošemetné věci, o nichž se nežertuje. Mnohem blíže má ale k troškovské kameňákologii, v níž se otřepaným vtipům smějí akorát tak jejich vypravěči. Po zhlédnutí Miliardáře se nikdo za nos nechytí, leda aby se štípnul.

Na Silvestra dobrý

Že to není jenom zdání, diváka ale dostatečně ujišťuje opakovaný bolestivý pocit trapnosti. Ne z toho, na co film poukazuje, jak bylo záměrem tvůrců, ale jakým způsobem to dělá. Vtipy typu „já nevyhynu, já jsem cigán“ patří k milosrdnějším prostředkům. Scénky z policejního oddělení, v nichž vystupují Tomáš Etzler a Ester Janečková, by nebyly ostudou žádného sestřihu „to nejhorší ze Silvestra“, velkou konkurencí je jim i Josef Carda coby homosexuální Žid, který si osvojí romského chlapce.

Mádl je prostě mádlovský a zachraňuje ho, že rozhodně není špatný herec, takové nafukovací rukávky ovšem nedrží nad hladinou Kateřinu Sedlákovou, která v roli afektované televizní rosničky působí dojmem, že je bohužel sama sebou. Nejpoklesleji ale vyznívají rádobyvtipné erotické scény, u nichž často sekunduje zjevně zvyklý Grossmanův syn a mezi nimiž obzvláště vyniká jedna s ufuněným Radomilem Uhlířem (novinář Skopový).

K satirickému zrcadlu současné společnosti má Miliardář stejně daleko jako český kosmonaut na Měsíc. Kdyby byl Vorlův film desetiminutovou scénkou v zábavním pořadu neveřejnoprávní televize, jistě by se dočkal své vteřiny slávy a pak zmizel v propadlišti plytké televizní zábavy. Celovečerní snímek tu ale ještě chvíli strašit bude a obávám se, že i Tomáše Vorla jako černý puntík v jeho filmografii. Podnikatel Grossman v jeho snímku říká, že pro dosažení svého cíle může dělat věci trestuhodné, ale ne trestné. Škoda, že si tohle pravidlo nevzal Vorel k srdci, třeba by se pak nedopustil zločinu na inteligentním humoru i divákovi.

Ulovit miliardářerežie: Tomáš Vorel; scénář: Martin Nezval, Tomáš Vorel; kamera: Marek Jícha; Hudba: DJ Wich, Tomáš Matonoha, Petr Surmaj; hrají: Tomáš Matonoha (miliardář Patrik Grossman), Ester Janečková (policejní mluvčí Tatiana Jakubíčková), Jiří Mádl (PR manažer Ivan Lehký), Kateřina Sedláková (rosnička Kateřina Hodžová), Josef Carda (PR manažer Richard Gold), Milan Šteindler (PR manažer Egon Rázný), Radomil Uhlíř (novinář Jiří Skopový), Miroslav Etzler (kapitán Viktor), Tomáš Vorel jr. (poručík Zajíček), David Vávra (předseda Peen Klubu), Bolek Polívka (rabín Kocharowski); v kinech: od 1. října

Vydáno pod