V Pardubicích rámují vzácná díla Josefa Čapka

Pardubice - Začátkem října začne v prostorách Jízdárny Pražského hradu dosud největší retrospektivní výstava obrazů, kreseb a ilustrací Josefa Čapka. Ve Východočeské galerii v Pardubicích jsou již teď v plném proudu přípravy - pracovníci zde mají za úkol zarámovat díla, u kterých je to třeba. Výstava, která představí téměř tisíc Čapkových děl a jejímž jádrem budou umělcova neznámá díla, začne v Praze 7. října. V Pardubicích se bude od března do května příštího roku konat repríza výstavy.

„Už jsme tu dělali hodně věcí, ale ne v takovémto rozsahu,“ přiznává výtvarnice Východočeské galerie v Pardubicích Hana Svobodová. Rukama dvou pracovníků galerie prošlo za poslední dva měsíce několik stovek Čapkových ilustrací a kreseb. Mimo Svobodové a kurátora sbírek pardubické galerie Víta Boučka nemá do přípraven a archivů nikdo přístup, rámování Čapkových děl provázejí přísná bezpečnostní opatření - celková hodnota ilustrací a kreseb se pohybuje v řádech desítek milionů korun.

Obrazy na výstavu se svážejí přímo od majitelů do trezoru Jízdárny, pouze věci, které se musejí adjustovat, projdou úpravou v Pardubicích. „Paspartujeme do archivních nekyselých lepenek a kartonů tak, jak to má být,“ říká Vít Bouček. „Práce je dost, musíme také umýt sklo, obraz zarámovat a popsat zadní stranu,“ vysvětluje Svobodová.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Výstava v Jízdárně Pražského hradu chce představit osobnost Josefa Čapka (1887-1945) co nejplastičtěji, poukázat na šíři jeho aktivit a zdůraznit jeho osobitý přínos českému umění. Zahrne v odpovídajících proporcích všechny oblasti Čapkovy výtvarné tvorby a naznačí paralelní vazby na Čapkův odkaz literární a myšlenkový. Chce nejen znovu shromáždit Čapkova klíčová díla z fondů českých veřejných galerií, ale především uvést práce, které jsou rozptýleny v soukromých sbírkách. Mnohé z nich byly naposledy vystaveny roku 1946 na Čapkově posmrtné výstavě v Umělecké besedě, některé dokonce nebyly dosud evidovány nebo byly považovány za nezvěstné. Návštěvníci zhlédnou do 17. ledna 2010 přes 200 kusů olejomalby, téměř 500 kreseb nebo ilustrací a 240 náčrtků, knih, plakátů a časopisů.

  • Příprava na výstavu děl Josefa Čapka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1117/111679.jpg
  • Podpis Josefa Čapka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1117/111682.jpg
Vydáno pod