Akademie udělila Oscary za rok 2009 - zatím ty čestné

Beverly Hills - První filmové Oscary za rok 2009 už znají své majitele. Čestnou cenu americké filmové akademie dostali herečka Lauren Bacallová, režisér a producent Roger Corman a kameraman Gordon Willis. Všichni ocenění si zlaté sošky převezmou na oficiálním galavečeru 14. listopadu. Hlavní ceremoniál letošního 82. ročníku cen akademie se pak bude konat 7. března příštího roku a filmoví fanoušci budou mít díky loterii možnost dostat se ke svým idolů nečekaně blízko.

Bacallová se poprvé objevila na stříbrném plátně v roce 1944 ve filmu Mít a nemít s Humphreyem Bogartem. Hrála ve více než 30 filmech, z nichž mezi nejslavnější patří Hluboký spánek nebo Key Largo. Na Oscara byla nominována v roce 1997 za vedlejší roli ve filmu Dvě tváře lásky. 16. září oslaví 85. narozeniny.

Třiaosmdesátiletý Corman produkoval za více než padesát let své kariéry přes 300 filmových titulů. Jako režisér je podepsán pod 56 filmy a je považován za nekorunovaného krále nízkonákladových hollywoodských filmů. Jeho film Malý obchod hrůz s Jackem Nicholsonem byl natočen za pouhé dva natáčecí dny.

Willis, kterému je 78 let, byl na cenu akademie nominován dvakrát za film Zelig Woodyho Allena a za třetí díl mafiánské ságy Kmotr Francise Forda Coppoly. Natočil celkem 37 filmů. Akademie také udělila pamětní cenu Irvinga G. Thalberga producentu Johnovi Calleymu, který se podílel například na filmech Na dotek, Šifra mistra Leonarda nebo Soumrak dne.

Červená loterie

Filmoví fanoušci mají nově šanci usednout na některé ze sedadel rozmístěných podél červeného koberce u losangeleské budovy Kodak Theatre před zahájením slavnostního předávání Oscarů. Zájemci se mohou od 14. září do 20. září přihlásit na internetu do loterie. Ze všech uchazečů bude poté vylosováno 700 lidí, kteří navíc k místům u červeného koberce získají i pozvánku na speciální párty, jejíž součástí bude televizní přenos předávání Oscarů. Jména výherců budou oznámena v říjnu.