Svět čeká nová vlna beatlemánie

V Evropě i ve Spojených státech vychází nové pokračování úspěšné videohry Rock Band – tentokrát na ní nebude mix různých světových hitů, ale seznam těch nejslavnějších písní britské kapely Beatles. Videohra, na jejíž výsledné podobě se podíleli i Paul McCartney a Ringo Starr, se v amerických, ale i evropských a australských obchodních řetězcích objeví 9. září. Ve stejný den vychází i nově digitálně upravená kolekce původních 14 alb Beatles.

Hudební videohra The Beatles: Rock Band vznikala tři roky. S nápadem využít nejslavnější hity všech dob pro domácí zábavu přišel syn George Harrisona Dhani. Osobně také dohlížel nad animacemi i hudební kvalitou hry, stejně si image skupiny hlídala vdova po Johnu Lennonovi Yoko Ono a také Paul McCartney s Ringo Starrem.

„Ta hra je skvělá, hudba zní dobře a i animace se mi líbí, vypadám na nich úžasně,“ řekl listu USA Today na adresu svého animovaného dvojníka bývalý bubeník Beatles Ringo Starr. Podle Starra jsou Beatles i po čtyřiceti letech, kdy odstartovali kariéru, stále živým fenoménem. „Nejde už o naše účesy, boty nebo obleky. Nové generace hudebníků a fanoušků pořád mluví o naší muzice,“ dodává.

45 hitů pro děti i rodiče

Videohra je ušitá přesně na míru podle hudby Beatles. Kromě obvyklých kytar a bubnů jsou v tomto vydání kvůli typickým beatlesovským trojhlasům i tři mikrofony, do rolí členů Beatles se tak během hraní může převtělit až šest lidí. Hra obsahuje 45 hitů a kapela, respektive hráči, se v ní dostanou do různých období úspěšné kariéry Beatles a na různá místa – do začátků v Liverpoolu nebo na slavný newyorský stadion Shea, kde kapela v roce 1965 zahájila své americké turné.

Hudební publicisté věští, že se videohra stane událostí roku a že Beatles opět ovládnou hudební svět. V to stejné věří i Paul McCartney, který původně nebyl z nápadu nadšený: „Uvědomil jsem si, jak moc jsou videohry důležité pro dnešní mladou generaci a že po ní přijdou další generace. Když jsem řekl lidem v okolí, že připravujeme Rock Band, okamžitě se jim rozzářily oči,“ komentoval zpěvák a kytarista, který doufá, že se díky hře a iniciativě rodičů hudba Beatles dostane i mezi mladší ročníky.

Beatles zpátky ve studiu

Po čtyřech letech práce se na trh společně s hrou dostává i reedice všech alb skupiny Beatles. Původní studiové nahrávky prošly digitalizací a dostaly kvalitnější zvuk. Podle Paula McCartneyho je nově upravený zvuk velmi podobný tomu, jaký slyšeli Beatles před lety přímo z reprobeden během nahrávání: „Je to stejné, jako bychom byli zpátky ve studiu. Zároveň je to dost zvláštní, hlavně protože už mezi námi není John a George. Z těch nahrávek je slyším tak čistě, jako by seděli ve stejném pokoji se mnou,“ řekl Paul McCartney.

Kolekce čtrnácti alb se bude prodávat buď jako celek, nebo po jednotlivých kusech. Během prvních několika měsíců bude součástí každého CD i krátký filmový dokument. Naposledy byly skladby Beatles upravené před 22 lety. Tehdy v roce 1987 vznikla první kolekce Beatles vydaná na CD.

Ivan Kytka o „nových“ Beatles

Pokud si někdo bude chtít koupit obě verze, tedy jednotlivé desky i dárkové balení, a také počítačovou hru, musí počítat s vydáním ve výši několika set liber. Počítačová hra nabídne procházku historií Beatles od prvních nahrávek až po památný poslední koncert na střeše jednoho věžáku v centru Londýna. Fanoušci si budou také moci zakoupit hudební nástroje a při koncertování Beatles doprovodit. V Británii tahle možnost vzbudila i názory, že podobné verze počítačových her odvádějí mladé zájemce o hudbu od skutečných hudebních nástrojů.

Hudební publicista Antonín Matzner:

Nemyslím, že by nově remastrované nahrávky mohly přinést něco nového. Důležité ale je, že se na digitalizovaných verzích podílel George Martin, režisér původních nahrávek, který sám nejlépe ví o jejich slabinách.