Fresh Film Fest nejvíce zaujaly Šrámy

Karlovy Vary – Švédský snímek Šrámy (Skrapsår) si odnesl Hlavní cestu mezinárodní poroty z šestého ročníku Fresh Film Festu. Vítězný film vypráví o dětech a omladině v průmyslové zóně, kteří nemají na práci nic jiného než se poflakovat a toužit po lásce. Speciální cenu porota ještě udělila maďarskému filmu Úvod do obecné lingvistiky. Karlovarský festival studentských filmů a debutů zakončilo slavnostní předávání cen. Součástí posledního festivalového večera je promítání filmu Judda Apatowa Funny People.

Režisérka snímku Šrámy Gabriela Pichlerová zaujala porotu tím, jak dokázala najít poezii v drsných, nevlídných, ale zároveň i humorných každodenních zážitcích svých hrdinů. „Ten film byl prostě jiný. Režisérka, která ho natočila, je evidentní talent. Dali jsem si jako hlavní měřítko hodnocení, zda bychom chtěli od toho režiséra vidět ještě nějaký další film. A od Pichlerové bychom rozhodně všichni chtěli,“ uvedl herec Jiří Ornest, jeden z členů hlavní poroty.

Dalšího snímku se porota nejspíše dočká. Kromě peněžní odměny ve výši tří tiscí eur zídkala začínající režisérka totiž i 2440 metrů filmového materiálu. „Samozřejmě ho co nejdříve použiji a něco nového natočím,“ přislíbila Pichlerová.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Úvod do obecné lingvistiky Pétera Szeilera podle porotců ukazuje, že i když režisér zvolí intelektuální přístup, může vzniknout film ironický a humorný. V Szeilerově snímku vypráví lingvista příběh svých rodičů, aby dokázal, že věda nemůže vyřešit životní problémy.

Cena Fresh Generation (sekce prvních a druhých celovečerních filmů) – Lanýže (Truffle), režie: Kim Nguyen (Kanada);

Cena Theatre Optique (sekce animované a volné audiovizuální tvorby) - Smrt ve žlutém domě (Kuolema Keltaisessa Talossa, režie: Anna Virtanenová (Finsko); Speciální cenu obdržel film Žluté pírko (Yellow Belly End) Philipa Bacona (Francie);

Cena České televize: sekce Centropa - Babička už není (Babcia wyjezdza), režie: Tomasz Jurkiewicz (Polsko); sekce Kontakt – Vesnická zábava, režie: Andy Fehu (ČR);

Cena diváků – Notebook, režie: Eveliena Lohbecková (Nizozemsko);

I když Fresh Film Fest dnes oficiálně končí, promítat se bude ještě v neděli. Diváci mohou zhlédnout všechny oceněné filmy, zvláštní projekci kultovního snímku Světáci nebo snímku Normal Juliuse Ševčíka.

Během pěti dní festivalového programu bylo uvedeno v devíti kinosálech na 200 filmů, z čehož 50 v soutěžních sekcích a celkem 30 filmů celovečerních. Dalších 29 promítaných snímků bylo součástí Filmové retrospektivy divadelního režiséra Petra Lébla. Uvedeny budou také v pražském Divadle Na zábradlí, a to každý čtvrtek od 8. října do 3. prosince.

S šestým ročníkem FFF jsou organizátoři spokojeni. Podle jeho ředitele Martina Pošty je důležité objevování a prosazování nových talentovaných filmových tvůrců. „Velkou satisfakcí pro nás bylo letošní vítězství studentského filmu Bába na festivalu v Cannes, který tam přišel právě s doporučením Fresh Film Festu,“ uvedl příklad Pošta.