Madonna osladila Prahu

Praha – Dynamický, multimediální a pestrý byl koncert popové hvězdy Madonny. Po „předskoku“ dýdžeje Paula Oakenfolda přivítala těsně po deváté hodině své fanoušky usazená v křesle s velkým M. Na úvod její show zazněla píseň Candy Shop z jejího posledního alba Hard Candy, které na svém turné Sticky & Sweet propaguje. Madonnin koncert v přírodním amfiteátru Chodov si užívaly desítky tisíc lidí, mnozí z nich na svůj idol čekali u areálu už od rána.

„V Madonnině show vládla určitá forma taneční hudby, střídaly se písně taneční s kontrastními věcmi, jako bylo vystoupení romských muzikantů. Show byla pestrá a hutná, plná různých detailů, tanečníků a obrazových vychytávek,“ sdělil své první dojmy z vystoupení Madonny hudební publicista Vladimír Vlasák.

Přítomné nejprve roztancoval dýdžej Oakenfold zejména úpravami starších hitů, například Sweet Dreams od skupiny Eurythmics. Madonnin nástup pak diváky připravil na očekávanou laserovou show s využitím bohatého světelného parku.

Po hudební koláži uvítala fanoušky první z 24 písní Candy Shop. Proti loňské podobě turné Sticky & Sweet byla choreografie tohoto songu lehce pozměněna, cukrovinkové pozadí bylo vyměněno za video od Marilyn Minterové zvané Green Pink Caviar. Při druhé písničce vjela Madonna se svými tanečníky na pódium na bílém voze značky Rolls-Royce.

Každou skladbu doplňovaly takřka klipové scény. Madonna se na pódiu objevila v boxerském ringu při videoukázce Die Another Day nebo jako nezbedná školačka se švihadlem při Into The Groove. Převlékla se i do drsné rockerské image s kytarou v ruce. Při písni She´s Not Me publiku ukázala červené kalhotky a na scéně se vášnivě políbila s jednou z tanečnic.

Ve starší skladbě Holiday zavzpomínala Madonna na Michaela Jacksona, píseň doprovázelo promítání zpěvákovy fotografie z dětství. Taneční rytmy zpestřila společným vystoupením s romskou kapelou Kolpakov Trio, která dostala prostor i v lidovce Lela Pala Tute. Romští muzikanti Madonnu doprovázeli při písni z muzikálu Evita - You Must Love Me.

Na závěr zhruba dvouhodinového vystoupení zazněly osvědčené hity Like A Prayer, Frozen, Ray Of Light či jeden z posledních singlů Give It To Me. Show podle odhadu pořadatelů sledovalo přes 40 tisíc lidí.

Pozdě, ale přece

Na Madonnin koncert podle organizátorů dorazilo 42 tisíc lidí. Brány přírodního amfiteátru na pražském Chodově se pro ně otevřely zhruba o hodinu později, než bylo plánováno. Ještě v půl osmé se táhla od stanice metra Opatov fronta netrpělivých fanoušků dlouhá zhruba tři sta metrů a dvacet metrů široká. Do areálu začali organizátoři pouštět později kvůli tomu, že se protáhla odpolední zvuková zkouška. Začátek zdržela také přísná kontrola příchozích.

Zkoušet se začalo kolem třetí hodiny. Pódium bylo obráceno tak, aby co nejméně rušilo okolní obyvatele. Někteří z nich se ale před koncertem těšili, že budou moci Madonnino vystoupení poslouchat téměř z bytu. Mnozí místní koncert nakonec opravdu sledovali u plotu areálu, nebo dokonce i ze střech domů.  

Fanoušci ztráceli trpělivost, ale ne nervy

Dva vchody do areálu, rozdělené podle typu lístků, měly být podle původních informací zpřístupněny po páté hodině. Pár netrpělivých návštěvníků se chtělo kolem poledne dostat dovnitř přes kovové oplocení, ale neúspěšně. K žádným jiným incidentům nedošlo. Několik lidí, včetně jednoho policisty, zkolabovalo a musela je odvézt sanitka.

Fanoušci se začali na Chodov sjíždět už ráno, někteří před amfiteátrem dokonce nocovali ve stanech. Mezi nocležníky byli především cizinci – na Madonnu přijeli lidé z Německa, Ruska, Itálie či Polska. Hlavní polské město bude další Madonninou zastávkou na Sticky & Sweet tour, které zakončí v září v izraelském Tel Avivu.

Vydáno pod