Tomáš Džadoň se ptá - Je to atrakce nebo to padá?

Praha - V domě U Zlatého prstenu byla otevřena již čtvrtá výstava z programového cyklu Start-up zaměřeného na umělce, kteří stojí na startovní čáře své umělecké kariéry. Pod názvem Je to atrakce nebo to padá? vystavuje své dílo Tomáš Džadoň (1981), který je čerstvým absolventem pražské AVU (ateliér monumentální tvorby Jiřího Příhody), držitelem prestižní Essl Award za rok 2007 a finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2009. Patří k mladé neokonceptuálním myšlením ovlivněné generaci umělců. Pro výstavu v domě U Zlatého prstenu připravil nový site specific projekt poskytující návštěvníkům nový pohled na postsocialistickou realitu panelových sídlišť.

„Autorovy “stavební projekty„ relativizují navyklé pohledy na prostory a zpochybňují polaritu vymezení exteriéru a interiéru: Jeho brány se otáčejí za vstupujícími a vtahují naopak exteriér do nitra stavby (Gateway, 2008). Džadoň důsledně pracuje s lokálními regionálními kontexty: Používá tradiční roubenou architekturu, stejně jako socialistickou sídlištní zástavbu z podtatranského prostředí (Sídliště Ždiar, 2008). Prostřednictvím svých zdánlivě absurdních “staveb„ a “projektů„, jako jsou roubené chaloupky na střeše paneláku (Památník lidové architektury, 2007) nebo roubené karavany (Tradiční karavan, 2006), polarizuje a zviditelňuje absurdní realitu současného i poměrně nedávného způsobu žití v socialistické zástavbě zcela necitelné vůči domácí lidové tradici,“ uvádí k výstavě její kurátorka Olga Malá.

„Přesto, že mě grafika bavila, v určitý čas jsem silně pociťoval touhu přejít se svou tvorbou do prostoru. Všechny moje věci jsou postavené na myšlence, není to žádný formalismus. Jsem například fascinovaný přecházením a mám touhu zvýraznit tu přestupovou zónu. Změna se velmi těžce definuje. Ve své práci vycházím spíš z pocitů. Snažím se zdůraznit nějaké věci, o kterých si myslím, že jsou důležité, a lidé nemají třeba takovou schopnost to tak vnímat,“ uvedl ke své tvorbě výtvarník v rozhovoru pro Český rozhlas v souvislosti s poslední výstavou v Galerii Jelení s názvem Území nikoho.

 V domě U Zlatého prstenu potrvá výstava do 6. září.

Tomáš Džadoň - Území nikoho
Zdroj: ČT24/Dům U Zlatého prstenu