Sázavafest skončil - Somervilla vypískali, Kudykam přivítali

Kácov (Kutnohorsko) - Multižánrový festival O2 Sázavafest skončil. Kromě rekordní účasti přinesl řadu dalších překvapení. Zklamáním pro diváky bylo vystoupení jedné ze zahraničních hvězd, skotského skladatele a zpěváka Jimmyho Somervilla, který své vystoupení ukončil po pouhých 35 minutách. Od diváků si za to vysloužil pískot. Naopak jásot sklidil textař Michal Horáček, který na festivalu představil část svého divadelního projektu Kudykam.

Somerville za doprovodu dvou vokalistů a s přednatočenou hudbou svou typickou fistulí zaplněnému hledišti zazpíval pouhých sedm písní a po přibližně 35 minutách koncert po stručném pozdravu „bye“ ukončil. Potlesk publika doufajícího v přídavek se změnil v pískot. „Hrát jenom půl hodiny, bez přídavku a ještě bez kapely, považuji celkem za průšvih,“ zlobil se jeden z odcházejících návštěvníků.

Známý homosexuál s levicovými názory a bojovník proti AIDS zahájil svůj koncert hitem You Make Me Feel. Za reprodukovaného doprovodu poté nabídl další hity jako Why? nebo první sólový hit To Love Somebody.

Horáček představil pěvecké hvězdy budoucnosti

Horáček na Sázavafestu exceloval s úryvky svého projektu Kudykam. Na scéně ve stanu Balbínka nadšeným divákům nabídl vystoupení méně známých interpretů, kteří jsou podle autora možnými budoucími pěveckými hvězdami. Divadelní hra o 2009 verších, jejíž hudební část je dílem Petra Hapky, bude mít na jevišti Státní opery Praha premiéru 22. října.

„Slyšel jsem to pouze z odposlechů, kde se chyby vyjeví snáze. Ale přesto to na mě působilo emocionálně, ačkoliv jsem ty písničky slyšel mnohokrát. To je pro mě signál, že ty písničky žijí vlastním životem a do světa emoce dokážou vtáhnout. To je něco blízkého kouzlu a dnes se to kouzlo podařilo,“ uvedl Horáček, kterého vstřícné publikum příjemně překvapilo.

Ze zajímavého hudebního programu posledního dne Sázavafestu sklidila úspěch například také německá skupina Die Happy s českou zpěvačkou Martou Jandovou, skupina Sto zvířat či Mňága a Žďorp.