Archeologové prozkoumají podzemí Národní třídy

Praha - Stavba Copa Centra na Národní třídě definitivně začala, z povrchu v současné době mizí dlaždice i asfalt. Brzy dojde také na stanici metra; kvůli  rekonstrukci jí budou po dobu deseti měsíců vlaky pouze projíždět. V nejbližších dnech začne také archeologický průzkum, který by měl prozradit, co se pod rušnou pražskou třídou skrývá.

Během pěti měsíců chtějí archeologové zmapovat osadu Újezd u sv. Martina, předpokládají nálezy gotických sklepů i středověkých studní. V těsné blízkosti plánované stavby byl například židovský hřbitov. 

„Již před založením Nového Města zde bylo osídlení, které se táhlo podél významné cesty z Pražského hradu na Vyšehrad,“ připomíná archeolog Jaroslav Podliska. „Je otázka, v jakém stavu objekty jsou, protože to, co se tady dělo v 70. letech, mohlo mít na ně velký vliv,“ upozorňuje archeolog Tomasz Cymbalak.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Upomínky na středověk i na normalizaci  

Nová zjištění odborníků při posledních průzkumech Prahy jsou tak zásadní, že historikové budou muset zřejmě časem přepsat dějiny. Při stavbě stanice metra v 70. letech zde byl výzkum proveden jen částečně, archeologové chtějí nyní prozkoumat téměř 3500 metrů čtverečních. Předpokládají, že najdou statisíce cenných předmětů. Pro pamětníky budou cenné i nálezy z doby poměrně nedávné. „Všichni doufáme, že objevíme původní, slavnou hospodu U Ježíška, která byla bourána v 70. letech,“ říká vedoucí odboru kultury hl. města Prahy Jan Kněžínek.

Běžně plná stanice metra na Národní třídě ztichne, slyšet budou jenom projíždějící vlaky. „Metro bude zavřeno co nejkratší dobu, to znamená deset měsíců,“ říká Kněžínek. Podle mluvčího Dopravního podniku města Prahy Ondřeje Pečeného by stanice měla být uzavřena ještě v průběhu tohoto roku.


Původně nemělo metro na Národní třídě zastavit šestnáct měsíců, pět a půl tisíce podpisů pod peticí proti stavbě Copa Centra ale pražské zastupitelstvo přimělo lhůtu o půl roku zkrátit.

Se stavbou Copa centra nesouhlasil Národní památkový úřad, nadřízený magistrátní odbor památkové péče ji ale povolil. Protože pod Copa Centrem jsou plánována čtyři podzemní podlaží, stavbaři odtěží půdu až do hloubky asi 16 metrů. Všechna naleziště tak budou zničena. Archeologové doufají, že se jim s investorem podaří dohodnout případné zachování gotických sklepů, které by měly být u Spálené ulice. O jejich existenci vědí, netuší ale, v jakém jsou stavu.