Zuzana Piussi chystá film o ženě, která filmuje pohřby

Uherské Hradiště - Jedním z významných hostů letošního 35. ročníku Letní filmové školy (LFŠ) je slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi. Na svém kontě má výhradně dokumentární snímky, nyní by chtěla natočit hraný snímek o ženě, jež filmuje pohřby. LFŠ, jež potrvá do 2. srpna, uvádí její poslední dva snímky - Babička a Koliba.

„Bude to určitě hrané. Některé věci ale budu točit v prostředí, kde se to odehrává, takže se dá povědět, že něco budu točit dokumentárně,“ říká Piussi. Zároveň připomíná, že největším problémem hraných snímků jsou peníze. „Pokud je neseženu, tak film zřejmě nenatočím,“ říká s úsměvem.

Diváci její otevřenost oceňují 

Ve snímku Koliba režisérka pátrá po osudech slovenského filmu, snímek Babička je zase erotickou trilogií o stárnoucí ženě, která chce vrátit čas. „Nápady za mnou přicházejí samy. Například Babička - tu ženu jsem poznala a nadchla mě,“ přiznává režisérka. Ve svých dokumentech zachycuje nevtíravou a velmi otevřenou formou problémové otázky společnosti. Například za film Výmet z roku 2003, zobrazující práci členů jednotek rychlého nasazení, získala hlavní cenu na mezinárodním filmovém festivale v Bejrútu. V roce 2005 na festivalu dokumentů v Jihlavě převzala cenu diváků za film Anjeli plačú.

V současné době Piussi dokončuje dokument o Pavlu Brankovi, filmovém kritikovi a novináři. Ve třech povídkách přibližuje jeho vztah ke třem ženám. „Je to člověk, který se necítí v této společnosti dobře a mluví o tom,“ přiblížila režisérka. Snímek měl mít premiéru na Letní filmové škole, autorka jej však nestihla dokončit. Premiéru tak bude mít na letošním ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava, který se uskuteční na přelomu října a listopadu.

Tamara a \"opravář\"
Zdroj: ČT24/CinemArt