Letní filmová škola jede na výlet: z Osadné do Bruselu

Uherské Hradiště - Kameraman Ján Meliš a střihač František Krähenbiel uvedou na Letní filmové škole dnes večer promítání "dokument-tour-movie" Osadné. Snímek režiséra Marko Škopa zvítězil na letošním festivalu v Karlových Varech v sekci dokumentárních filmů nad 30 minut. Porotu zaujal příběh pravoslavného kněze, starosty-rekordmana a rusínského buditele, kteří se vydávají na cestu ze vzdálené východoslovenské vesničky Osadné do bruselského europarlamentu.

„Je to příběh o plánech, které si lidsky vytváříme. Příběh o zápasech, které se rozhodneme vybojovat. A zároveň příběh o realitě, se kterou nepohneme, a o každodennosti, která nás někdy ubíjí, někdy nám pomáhá zapomenout,“ uvedl k dokumentu Škop.

Svým snímkem se snaží vypovídat prý „o jednom malém velkém světě na hranici našeho státu, a tedy i na hranici EU, kde končí asfaltové cesty, i o Rusínech, o nichž se říká, že jsou jako sněžný muž Yetti. Každý o nich slyšel, ale nikdo je ještě neviděl“.

Podobně jako v předchozím snímku Jiné světy i v Osadné leží Škopovi na srdci autenticita „neglobalizovaného“ jedince, kterého však tentokrát daleko více vnímá v kontextu jeho komunity a konfrontuje se světem za hranicí rodné vesnice. Dvojice rázovitých lokálních patriotů - starosta a kněz - se s pomocí rusínského aktivity vydají hledat do Bruselu pomoc u nejvyšší instance.

Na karlovarském festivalu zvítězilo Osadné v dokumentární sekci nad 30 minut. Pro cenu si dokumentaristé přišli na pódium s plyšovými euromedvídky, měli být pozdravem pro Rusíny z Osadné, neboť symbolem Rusínů je prý medvěd. Ocenění na jednom z předchozích ročníků MFF KV si odnesl i Škopův snímek Jiné světy (2006).

Marko Škop (1974, Prešov, Slovensko) absolvoval žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě (1996) a dokumentární tvorbu na tamní VŠMU (2001). Působí jako režisér a producent dokumentárních filmů. Jeho snímek Jiné světy (2006) získal na 41. MFF KV zvláštní uznání poroty a v konkurenci více než 200 filmů obdržel cenu diváků. Loni produkoval celovečerní debut svého kamaráda Juraje Lehotského Slepé lásky uvedený v Quinzaine des réalisateurs v Cannes 2008 (cena Art Cinema CICAE) a v témže roce i v dokumentární soutěži MFF KV.

  • Starosta obce Ladislav Mikuláško autor: Ján Meliš, zdroj: Hypermarket Film http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1013/101276.jpg
  • Režisér Marko Škop zdroj: www.kviff.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1013/101277.jpg