Zlatá šedesátá ukončí Ivan Passer a jeho naturščici

Praha - Závěrečný díl cyklu Zlatá šedesátá bude dnes večer patřit režisérovi Ivanu Passerovi. Diváci budou moci zhlédnout také díla, která stála na počátku jeho kariéry a dnes patří k tomu nejlepšímu, co v 60. letech v Československu vzniklo - středometrážní povídku Fádní odpoledne (1965) a Passerův celovečerní debut Intimní osvětlení (1965). Cyklus Zlatá šedesátá představil od začátku roku na ČT2 celkem 26 osobností, které se podílely na tvorbě "československého filmového zázraku" (mj. Miloš Forman, Juraj Herz, Věra Chytilová, Stanislav Milota). Autoři projektu se chystají uvést celovečerní film o kinematografii 60. let a další cyklus věnovaný delšímu úseku v československé kinematografii.

Ivan Passer (1933) studoval v letech 1955-1958 režii na FAMU, poté byl z kádrových důvodů vyloučen. Pracoval jako asistent režie, jako člen tvůrčího týmu Forman - Passer - Papoušek se podílel na námětech a scénářích filmů Miloše Formana Konkurs (1963), Lásky jedné plavovlásky (1965) a Hoří, má panenko (1967). Jako pomocný režisér pracoval na Konkursu, Černém Petrovi (1963) a Láskách jedné plavovlásky.

Jeho debut, povídka Fádní odpoledne (1965), se měla stát součástí generačního manifestu nové vlny Perličky na dně podle próz Bohumila Hrabala. Nakonec tam stejně jako povídka Juraje Herze (Sběrné surovosti) zařazena nebyla. Passerovou prvotinou a zároveň jediným dlouhometrážním filmem natočeným v Československu bylo Intimní osvětlení. V mozaikovitě roztříštěné skladbě filmu přibližuje zdánlivě nezajímavý víkend dvou bývalých spolužáků, kteří se definitivně loučí s iluzí, že naplní své mladické ideály. Film, v němž vystupovala řada neherců a scénář se přizpůsoboval situacím vzniklým „na place“, získal významná ocenění, mj. zvláštní cenu poroty mladých na VII. mezinárodním setkání filmů pro mládež v Cannes.

Po srpnu 1968 odešel Passer do USA, kde začínal přednáškami a hereckými kurzy a poté natočil téměř 20 filmů, např. Zrozen k vítězství (1971), Cutterova cesta (1981) či Stvořitel (1985). Velkou pozornost získal jeho snímek Stalin z roku 1992. Vloni Passer předsedal hlavní porotě na MFF Karlovy Vary a publicista a pedagog Přemysl Voráč představil knihu Ivan Passer - Filmový vypravěč rozmanitostí, věnovanou životu tohoto významného tvůrce.