Rozvrh Letní filmové školy: zamrzlé obrazy, sousedské filmy i erotika

Uherské Hradiště - Na přelomu července a srpna patří Uherské Hradiště filmovým fanouškům, kteří se sjedou do Letní filmové školy. Konkrétně od 24. července do 2. srpna je připraven program sestavený z několika cyklů, které představují snímky spojené jménem významného tvůrce, zemí nebo tématem. Ze zemí se letos pořadatelé zaměřili na Belgii a Rakousko, jako perličku připravili i pásmo rakousko-uherských němých erotických filmů.

„Chtěli jsme představit dvě kinematografie, které jsou u nás poměrně málo známé,“ potvrdil umělecký ředitel festivalu Pavel Bednařík. „Výběr Belgie nejspíš nepřekvapí, protože když by měli diváci zapátrat v paměti, jaký belgický film naposledy viděli, byla by odpověď asi složitá. U Rakouska to překvapivé je, protože jsou to naši sousedi, a přesto o jejich kinematografii víme málo.“ 

Z Rakouska také přijede významný festivalový host - Christian Berger, kameraman snímku Bílá stuha, oceněného na letošním festivalu v Cannes Zlatou palmou za nejlepší snímek. Do Uherského Hradiště zavítá také maďarský režisér György Pálfi (Taxidermia) a představí svůj nový film Nejsem tvůj přítel, který byl uveden i v Karlových Varech. Českou osobností bude režisér Václav Vorlíček. Ten je jedním z pěti laureátů výročních cen Asociace českých filmových klubů, jež budou na festivalu předány.

Svou hvězdu má i doprovodný program - písničkářku Suzanne Vegu, která v červenci oslavila padesáté narozeniny. „Kromě ní vystoupí také festivaloví matadoři Psí vojáci, Jiří Stivín, Lenka Dusilová s Eternal Seekres nebo Monika Načeva,“ doplnila další jména mluvčí Letní filmové školy Lenka Zemánková.

Oficiální zahájení festivalu se uskuteční v sobotu večer, program se ale rozbíhá už v pátek. Na dnes večer je připravena předpremiéra filmu Klíček režiséra Jána Nováka. Snímek se před dvěma lety natáčel v  uherskohradišťské věznici a očekává se, že jeho téma vzbudí diskusi. „Je to film, který se věnuje důležitému tématu politických vězňů v 50. letech, ale přizpůsobuje ho současné generaci,“ přiblížil Klíček umělecký ředitel Pavel Bednařík.

Fokus: Rakousko

Letos, kdy byl vyhlášen rok česko-rakouských vztahů, se Letní filmová škola zaměřila na rakouskou kinematografii. Promítat se bude unikátní pásmo sestavené z rakouských filmů od němé éry až po současnou filmovou produkci.

Jiná Belgie

V rámci přehlídky budou moci návštěvníci nahlédnout také do části belgické kinematografie. Připravena je kolekce celovečerních filmů a pásem složených z krátkých a středometrážních filmů belgického surrealismu.

Francouzské filmové neobaroko

Průřezový cyklus představuje klíčové snímky tzv. filmového neobaroka. Tvořila ho skupina autorů, která se ve své tvorbě bránila odkazu francouzské nové vlny a využívala postupů z reklamní estetiky.

Napříč Evropou: migrace jako syndrom

Řada filmů nabízí ohlédnutí a polemiku k problému migrace v současném světě. Cyklus bude rozdělen do několika sekcí, zachycujících kočovný život Cikánů, tvorbu rakouských imigrantů nebo úspěšné režiséry, kteří museli opustit, většinou z politických důvodů, svou zemi.

Visegrádský horizont

Visegrádský horizont chce uvést tvorbu významných, perspektivních nebo začínajících tvůrců z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Připomene je formou retrospektiv a poct. Českou republiku bude prezentovat výběr z dokumentární tvorby Věry Chytilové a filmy Václava Vorlíčka.

Panorama filmové kritiky

Druhý ročník tohoto programového cyklu souvisí také s kinematografií visegrádského prostoru. Výběr, který provádí filmová periodika, probíhá podle křížového pravidla, tedy národní časopisy sestavují filmový program ze sousedních kinematografií.

Přepisování minulosti

Cyklus věnovaný interpretaci dějin a dobových děl české a československé kinematografie se v roce 2009 zaměří na filmy, které před 20 lety podlehly společenským změnám a nebyly uvedeny do české distribuce nebo se v ní objevily jen okrajově. V plánu jsou také diskuse a přednášky na téma novodobých českých dějin a jejich vztahu k produkčnímu systému zestátněné a transformující se kinematografie.

Zamrzlý obraz / Freeze Frame - komiks a film

Zamrzlý obraz - film a komiks - cyklus filmů, pásem, přednášek a workshopů se věnuje komiksu v různých uměleckých formách s důrazem na propojení filmového a komiksového média a stylu. V cyklu se představí tvorba filmových autorů, kteří jsou s komiksem osobně spjati a také komiksoví kreslíři, kteří zanechali otisk ve filmových dílech.

Film a živá hudba

Výběr němých rakouských filmů a filmů belgického surrealismu v rámci jednotlivých tematických cyklů (Fokus: Rakousko a Jiná Belgie) a díla filmové fantastiky doprovodí přední čeští a zahraniční hudebníci.

Kromě filmových představení nabízí festival i bohatý doprovodný program - koncerty, divadelní představení a workshopy.

Mezi spoustou doprovodných akcí stojí za zmínku jistě beseda s duchovním otcem nezapomenutelných hrdinů Čtyřlístku Jaroslavem Němečkem. Promítat se bude také dokument o fenoménu Čtyřlístek Jitky Rudolfové Hledání tajemství zeleného mýdla.

Zatímco většina festivalových akcí z Uherského Hradiště po skončení školy skončí, letos jeden zůstane - komiksový příběh na zdi v areálu bývalých socialistických kasáren. Obraz úctyhodných rozměrů 60 x 8 metrů vytvoří Jakub Matuška aka Masker One.

ČT na škole i o škole

Hlavním mediálním partnerem Letní filmové školy je Česká televize. O festivalovém dění bude informovat od 25. července do 2. srpna ve festivalových Zprávách. V programu se objeví také několik snímků produkovaných nebo doprodukovaných ČT.

V rámci retrospektivy Václava Vorlíčka budou promítány jeho televizní komedie (kupříkladu Bubáci pro všední den) a pohádky (Létající Čestmír). Z hraných filmů bude uveden ještě Hlídač č. 47 a nový film Roberta Sedláčka Muži v říji. Sedláček je zastoupen i v dokumentární tvorbě, jako režisér je podepsán pod snímkem V hlavní roli Gustáv Husák. Uvedeny budou také dokumenty Jednou týdně naplno (Erika Hníková) nebo Šifra mistra Hanky (Miloslav Kučera).