Bohemia JazzFest - způsob, jak zjistit, jestli se vám líbí jazz

Praha – Z Prahy do Českých Budějovic se zastávkou v dalších pěti městech doputuje za osm dní festival Bohemia JazzFest (12.-19. července). Projekt, který se snaží přiblížit a zpřístupnit kvalitní jazz českému publiku, začal v roce 2005 a s každým dalším ročníkem se rozrůstá on sám i zájem o něj. Letos přibyla další dvě města – Tábor a Telč. S myšlenkou festivalu přišel americký Čechošvéd, jazzman Rudy Linka.

Tématem loňského ročníku byla kytara, letos žádné není. „Téma příliš svazuje. Každý den máme tři čtyři kapely, a kdybychom určili, že dominantní bude jen piáno nebo saxofon, začalo by to být trochu nudné,“ vysvětil Linka.

Jazzová esa poprvé zahrají dnes večer na pražském Staroměstském náměstí. Program v 17:30 odstartují dánští Magnus fra Gaarden, o hodinu a půl později je na pódiu vystřídá Josefine Lindstrand ze Švédska a závěr bude patřit Chris Potter Underground ze Spojených států.

Rozhovor s Rudym Linkou (zdroj: ČT24)

V Praze se festival zdrží dva dny, v ostatních městech je akci vyhrazen jeden večer. V pondělí měla původně v hlavním městě mimo jiné hrát kapela Medeski Martin & Wood, ale kvůli nemoci Johna Medeskiho posluchače roztančí kubánský Havana Street Band & Leonel O Zúñiga.

Vstupné na všechny koncerty je zdarma, investovat musí lidé jen svůj čas. „Celý ten festival je o kvalitě. Chci, aby lidé přišli a zjistili, jestli se jim jazz líbí, protože pod pojmem jazz se dnes schovává plno věcí, které ani jazz nejsou, a není to ani dobrá hudba,“ zve všechny na festival Rudy Linka.