Větrník lásky z pískovce vzniká v Hořicích

Hořice – Lom sv. Josefa u Hořic v Podkrkonoší, kde se před lety těžil pískovec, se proměnil v přírodní sochařský ateliér pod širým nebem. Pětice sochařů z Nového Zélandu, Velké Británie, Itálie, Srbska a České republiky se zde účastní čtyřiadvacátého sochařského sympozia. Tvořit zde budou do konce července, jejich díla pak budou vystavena na nábřeží Labe v Hradci Králové.

„Zájem byl obrovský. Dostali jsme 140 přihlášek a z nich vybrali pět sochařů. Nesmírně se jim zde líbí, protože to prostředí je opravdu kouzelné,“ uvedl organizátor sympozia Roman Richtermoc.

Česká sochařka Filomena Borecká, absolventka zdejší kamenosochařské školy, vytváří z hořického pískovce dialog dvou objektů. Italský sochař Sestilio Burattini z Perugie pracuje na soše, jejíž název by se dal volně přeložit jako Větrník lásky. Srbka Maša Paunovičová jméno pro své dílo teprve hledá.

Sochařské sympozium v Hořicích (zdroj: ČT24)

Plastiky vytvořené na Hořickém sochařském sympoziu budou po dokončení zapůjčeny na jeden rok do Hradce Králové, kde budou v rámci akce Nábřeží sochařů instalovány na náměstí Svobody a na nábřeží Labe. Po roce pak budou sochy vráceny zpět do Hořic a instalovány v Sochařském parku II. Zájemci mohou navštívit také přírodní galerii na vrchu sv. Gotharda, jejíž součástí jsou i Galerie plastik a Smetanovy sady se sbírkami českého sochařství první poloviny 20. století.