Zemřel král popu Michael Jackson

Los Angeles -  Americký zpěvák Michael Jackson zemřel ve čtvrtek v losangelské nemocnici, kam byl převezen s úplnou zástavou srdce. Podle mluvčího Jacksonovy rodiny, advokáta Briana Oxmana, souvisí zpěvákova smrt s jeho přípravou na sérii koncertů v Londýně, která měla být jeho posledním evropským vystoupením. U budovy kliniky v Los Angeles se okamžitě po zprávě o Jacksonově smrti začali shromažďovat jeho fanoušci. Další se sešli v newyorském Harlemu u klubu Apollo, kde hvězdná kariéra Michaela Jacksona kdysi začala.

Do nemocnice přijeli rovněž někteří členové zpěvákovy rodiny. „Naše rodina žádá sdělovací prostředky, aby během této obtížné chvíle respektovaly naše soukromí,“ požádal Michaelův bratr Jermaine. „Ať je Alláh navždy s tebou, Michaeli,“ řekl na závěr. Na tiskové konferenci také uvedl, že Jackson byl do nemocnice převezen už v hlubokém bezvědomí.

„Sanitka Michaela přivezla zhruba v jednu hodinu odpoledne, ve čtyři hodiny už volali na naše policejní oddělení, abychom se začali zabývat zpěvákovou smrtí,“ doplnil podrobnosti Greg Strenk z policie Los Angeles.

Příčinu smrti by měla pomoci určit dnešní pitva, pro definitivní závěr bude ale nejspíše nutné čekat na výsledky toxikologických testů, což může trvat i něolik týdnů. V rozhovoru pro CNN mluvčí Jacksonovy rodiny Oxman prohlásil, že Jackson konzumoval posilující prostředky a jeho úmrtí „není nic neočekávaného… vzhledem k lékům, které užíval“.

Řekli o Michaelovi Jacksonovi:

Michael nás opustil tak náhle a tak mladý. Nedostává se mi slov… Byl to dokonalý umělec a jeho příspěvek (populární hudbě) a jeho odkaz bude navždy pociťovat celý svět. Ztratil jsem svého mladšího bratra, odešla s ním i část mé duše. /Quincy Jones, který v roce 1982 produkoval zpěvákovo mimořádně úspěšné album Thriller/

Michael byl fenomén popu, který nikdy nepřestal uplatňovat svoji kreativitu. Ačkoli jeho osobní život provázely otazníky, byl bezpochyby velkým umělcem a jeho popularita zasáhla několik generací planety. /Arnold Schwarzenegger, kalifornský guvernér/

Jsem velmi zarmoucená…, především kvůli jeho dětem, které pro něho byly vším, a také kvůli jeho rodině. Je to obrovská ztráta. /bývalá manželka Lisa Marie Presleyová/

Vždy jsem Michaela Jacksona obdivovala. Svět ztratil jednoho ze svých velikánů, hudbě ale zůstane navždy. /Madonna/

Mé srdce je naplněno smutkem z té ničivé ztráty, kterou pro mne znamená smrt skutečného přítele. Byl to mimořádný kamarád a umělec. Spolu s jeho rodinou i obdivovateli truchlím nad jeho smrtí. /herečka Brooke Shieldsová/

Byl na stejné úrovni s Elvisem, Beatles nebo Madonnou. Pohyboval jsme se mezi mnoha hvězdami, zažil jsem skvělou hudbu, ale když posloucháte Michaelovy věci, vidíte, že jsou v mnoha ohledech průkopnické. /hudební producent Nile Rodgers/

Michael Jackson dokázal, aby svět přijal člověka tmavé pleti. Mnohem dřív, než se prosadil Tiger Woods nebo Oprah Winfreyová. A dávno před Barackem Obamou. Michael dosáhl pomocí hudby mnohem víc než oni ve sportu, politice nebo televizi. /Al Sharpton, bojovník za lidská práva/

Padesátiletý Jackson se měl po dlouhé dvanáctileté odmlce vrátit na koncertní pódia sérií vystoupení v Londýně, naplánováno jich nakonec bylo padesát oproti původním deseti. Lístky na jeho evropské koncerty se vyprodaly rekordně rychle, první z nich se měl původně odehrát 8. července. Byl odložen ale na 13. července a další tři termíny byly přesunuty na březen 2010. Spekulovalo se, že důvodem jsou zpěvákovy zdravotní problémy.

Michael Jackson - hvězda, která padá vzhůru

Michael Joseph Jackson se narodil v srpnu 1958 v městečku Gary ve státě Indiana. Již odmala zpíval se svými čtyřmi bratry v populární skupině Jackson 5, které pevnou rukou vládl jejich autoritativní otec. Odvrácenou stránkou slávy této sourozenecké skupiny však byla ztráta dětství jejích členů.

Souběžně s působením v Jackson 5 odstartoval Michael i svou sólovou kariéru. Jeho první hit, balada Got to Be There, vyšel v roce 1971. O osm let později už album s názvem Off The Wall překonalo hranici deseti milionů prodaných kopií.

Vrcholu kariéry se Michael Jackson dočkal v roce 1982. Deska Thriller, které se prodalo více než 100 milionů kusů, se stala vůbec nejprodávanějším albem v historii pop-music. Velkolepé filmové ztvárnění titulní písně navíc odstartovalo novou éru v oblasti hudebních klipů.

Další desky Bad (1987), Dangerous (1991) či HIStory (1995) se sice prodávaly také po desítkách milionů kusů, historický úspěch Thrilleru už ale nepřekonaly. Jacksonovu popularitu zvýšila i autobiografická knížka Moonwalk a film Moonwalker. Obě díla vznikla v roce 1988 a byla pojmenována po slavném tanečním kroku, jímž se Jackson proslavil ve svých klipech i na stále bombastičtějších koncertních turné.

Přelom 80. a 90. let se však stal také dobou, kdy Jackson začal stále více poutat pozornost - ani ne tak hudbou, jako svým stále bizarnějším vzhledem a různými skandály. Stránky bulváru plnily mimo jiné dohady o počtu plastických operací obličeje, které údajně Jackson podstoupil. Stále bledší odstín hudebníkovy pleti, chorobná touha po čistotě i nezbytná rouška přes ústa - to vše zavdávalo podnět k nekonečným spekulacím o zpěvákově zdravotním stavu.

Od roku 2005, kdy čelil obvinění ze sexuálního obtěžování dětí, žil víceméně v ústraní. „Michael Jackson se téměř okamžitě změnil z jakési kuriozity, kdy se média zaměřovala pouze na jeho excentrickou stránku, ve skutečnou legendu, která je řazena po bok takových jmen, jako je Elvis Presley nebo Marilyn Monroe,“ uvedl americký zpravodaj ČT Michal Kubal.