Dotyky, distance i vstup do zákona jsou v Litomyšli povoleny

Litomyšl – Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl provází také výtvarná část, která ozvláštňuje město i po skončení hudebního programu. Ve výstavních prostorách i na veřejných místech najdou lidé letos osm expozic. Jednou z nich jsou i grafiky, kresby a především monumentální sochy Aleše Veselého, které oslovují kolemjdoucí u zámku, v Klášterních zahradách nebo v prostorách bývalého zámeckého pivovaru.

Osobitá díla nesou názvy jako Kaddish, Vstup do zákona, Brána vyvráceného stromu, Úzká štěrbina nebo Pavoučí věž. Litomyšlská výstava Aleše Veselého je zatím jeho nejrozsáhlejší, původně měl vystavovat pouze v zámeckém pivovaru, nakonec ale s architektem Josefem Pleskotem, který pivovar rekonstruoval, vybral pro umístění svých objektů i zajímavé prostory přímo ve městě.

„Mám příležitost konfrontovat své věci, které jsou dělané pro velký prostor, s městským prostředím,“ schvaluje tento nápad Veselý. Při vytváření svých děl pracuje s kovem, dřevem nebo kameny. Kombinuje materiály a výtvarné techniky.

Patnáct lokalit, které pro Veselého monumentální sochy našel Pleskot v historickém centru města, je vzájemně propojeno pomyslnými osami a duchovními vazbami. Díla, jež jsou na nich vystavena, nejsou určena jen ke koukání. „Jsou tak trochu interaktivní. Člověk do nich může vstoupit, může si je ohmatat, a vidí tak v druhém plánu, že se tam děje něco úžasného,“ vysvětlil ředitel Smetanovy výtvarné Litomyšle Jiří Lammel.

Objevovat objekty Aleše Veselého mohou lidé do konce srpna, buď na vlastní pěst, nebo podle mapky, která je k zakoupení v zámeckém informačním centru.

Ostatní expozice Smetanovy výtvarné Litomyšle:

  • Julius Mařák a jeho žáci (do 5. 7.); Galerie Kroupa
  • Kresby Bedřicha Smetany (do 31. 10.); Rodný byt B. Smetany
  • Pavel Vopálka  - Smetanova Litomyšl - velkoplošné fotografie; Sály VIP (do konce roku 2009)
  • KontAKTfoto (do 30. 6.); II. Patro Zámku Litomyšl
  • Josef Čapek, výstava legendy 20. století (do 6. 7.); Galerie Zdeněk Sklenář
  • J. W. Goethe: Faust - Ilustrace Josefa Váchala (do 30. 9.); Portmoneum
  • Oscar Niemeyer (do 15. 5.);Galerie Kubík

Smetanova Litomyšl den po dni (video z festivalu)